ANNONS

P-böter för elsparkcyklar har haft effekt – men det räcker inte

Elsparkcyklar voi slängd sparkcykel
Staden har börjat samla in "felparkerade" elsparkcyklar som bolagen får hämta mot en avgift.
Avgiften som Stockholms stad har infört för felparkerade elsparkcyklar har haft effekt. Problemet har minskat men är långt ifrån över. Nu utreds ytterligare åtgärder, rapporterar P4 Stockholm.
ANNONS

Sedan slutet av september har staden samlar in trafikfarligt parkerade elsparkcyklar, och kräver en avgift på 500 kronor av bolagen när de hämtar dem.

Hittills har man flyttat 180 elsparkcyklar, och 156 av dem hämtats. Det har gett en intäkt på 78 000 kronor, men insamlandet av cyklarna är knappast en lukrativ verksamhet.

”Inte för att tjäna pengar”

– Vi tar inte ut avgiften för att tjäna pengar, den täcker nätt och jämnt kostnaden vi har för att omhänderta cyklarna. Tanken med avgiften är att vi ska få bolagen att själva bli bättre på att samla in sina cyklar och se till att de står rätt parkerade, säger Erik Söderberg, pressansvarig vid trafikkontoret, till P4 Stockholm.

Enligt honom har åtgärden haft effekt, och antalet felparkerade elsparkcyklar har minskat.

Överväger fler åtgärder

Men fortfarande kommer det in många klagomål, och regelskärpningar utreds. Bland annat tittar trafikkontoret tillsammans med polisen på möjligheten att enligt fransk modell införa ett licenssystem för bolag som vill hyra ut elsparkcyklar.