ANNONS

Stopp för elsparkcyklar i tunnelbanan – nu förbjuds fordonen

Elsparkcyklar. Tunnelbana. Förbud.
Nu förbjuds elsparkcyklar på tunnelbanan.
Elsparkscyklar är inte längre tillåtna i tunnelbanan.
Förbudet ska kontrolleras av SL:s egna ordningsvakter.
ANNONS

Elsparkcyklarna är numera nästan synonymt med både felparkering, olyckor och en intensiv debatt. Alla har en åsikt om de eldrivna sparkcyklarna som tagit över Stockholms gator.

Nu verkar de även ha hittat ner under jord.

– Mönstret är tydligt. Man testar hela tiden gränserna för vad som är tillåtet och inte tillåtet. Allt fler kan notera elsparkcyklar på perronger och i anslutning till stationer, säger SL:s ordförande Kristoffer Tamsons (M) till Svenska Dagbladet.

Inga elsparkcyklar i tunnelbanan

Elsparkcyklar på tunnelbanan kan leda till allvarliga olyckor. Därför har nu SL bestämts sig för att helt förbjuda dem i tunnelbanan.

Barncyklar som drivs utan kedja, ihopfällbara cyklar och sparkcyklar är fortsatt tillåtna att ta med ner till plattformarna. Så även elsparkcyklar som används för privat bruk.

Förbudet gäller alltså bara elsparkcyklarna som ägs av en operatör. 

– Det kan snabbt växa om vi inte snabbt tar tag i det. Folk ställs mot folk och stämningen blir allt mer aggressiv. Vi vill vara tydliga med de här ordningsföreskrifterna så att det inte blir ett växande kaos som vi sett på gator och torg, säger SL-ordföranden.

Hur ska förbudet kontrolleras?

– Det är upp till våra ordningsvakter att se till. Ser de någon som bränner runt på en elscooter som en vilde på perrongen ska den personen vänligt, men bestämt uppmanas lämna SL-trafiken. Vi ska naturligtvis gå ut med anslag och ytterligare informera om förbudet, säger Kristoffer Tamsons.

ANNONS