ANNONS

Eltjuv togs på bar gärning – det var bara att följa sladden

Elstölden var inte svår att avslöja - kabeln gick från vinden ner till mannens balkong och vidare in i lägenheten.
Elstölden var inte svår att avslöja - kabeln gick från vinden ner till mannens balkong och vidare in i lägenheten.
Brommabon var pank och elräkningen kändes onödig. Då fick han en snilleblixt – och kopplade in sig på hyresvärdens elkabel i stället. Nu åtalas han för det ovanliga brottet olovlig energiavledning.
ANNONS

Det var fastighetsskötaren som gjorde upptäckten när han var uppe på vinden för att laga en trasig strömbrytare hösten 2018.

Erkände direkt

Där fanns en kabel som han inte kände igen, och dess dragning talade sitt tydliga språk. Sladden ledde nämligen från vinden, fritt genom luften och ner till en av hyresgästernas balkonger – där den fortsatte in i dennes lägenhet.

Konfronterad med den oortodoxa kopplingen erkände hyresgästen direkt.

I förhör berättar mannen att han var arbetslös och att allt ”gick åt helvete” för honom då. Han lät därför stänga av elen för att slippa den kostnaden. I stället kopplade in sig på värdens el och lät henne få räkningen.

Behövde få igång kylskåpet

Enligt hans egen berättelse skedde det bara vid ett tillfälle och endast några dagar då han behövde ett fungerande kylskåp till ett parti kött. Värden kräver dock betalt för åtminstone 3,5 månaders elförbrukning, och dessutom för kostnaderna för att återställa elinstallationen.

Mannen har nu åtalats för olovlig energianvändning – ett brott som är en raritet i svenska domstolar, och som i normalgraden kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.

 

ANNONS