Elva flyktingar flyttar in i omstridd villa

När Lokaltidningen Mitt i Nacka förra veckan besökte den före detta Hells Angels-villan på Moravägen, var ombyggnadsarbetena i full gång. I slutet av september ska elva flyktingar flytta in i villan.
När Lokaltidningen Mitt i Nacka förra veckan besökte den före detta Hells Angels-villan på Moravägen, var ombyggnadsarbetena i full gång. I slutet av september ska elva flyktingar flytta in i villan.
Nu i slutet av september flyttar elva kvotflyktingar in i den före detta Hells Angels-villan på Moravägen.

För närvarande håller kommunen på att renovera villan.

Beslutsfattarna i Nacka hoppas att känslorna i våras om att ett flyktingboende var på gång på Moravägen har lagt sig.

– Jag har inte hört något mer från grannarna och hoppas att de upprörda känslorna från i våras är över, säger Ylva Sandström (M), förste vice ordförande i Nackas arbets- och företagsnämnd, och betecknar grannreaktionerna som ”märkliga”.

– Man föredrog att vara grannar med ett kriminellt motorcykelgäng framför flyktingar. Det var surrealistiskt.

Andra ser ingen förändrad inställning bland motståndarna till boendet:

– De som motsätter sig har inte visat något intresse för vilka som kommer. Att det kommer kvotflyktingar, alltså familjer som fått uppehålls tillstånd. Men det finns andra närboenden som inte är lika högljudda men tydliga och har ingenting emot flyktingar i närområdet, säger Jan-Eric Jansson (KD), ordförande i arbets- och företagsnämnden.

Flera grannar i området uttryckte i våras i mejl, och också i telefonsamtal, till Nackapolitikerna, farhågor inför ett flyktingboende i villan, som fram till dess hade använts som klubblokal av hyresgästen Hells Angelsklubben Eastside.

Flygblad delades ut i brevlådorna, med budskapet att villorna i området skulle bli osäljbara.

Det var efter en artikel i Dagens Nyheter om att villan kunde bli ett flyktingboende, som protesterna tog fart.

En granne sa till Mitt i Nacka att hon var rädd för att få en rasistisk stämpel om hon sa vad hon tyckte, ens anonymt. Kvinnan närmast hyllade Hells Angels som granne, exempelvis hade inbrotten på gatan varit obefintliga, hävdade hon.

– Vi märker inte av Hells Angels, dom är jättetrevliga, sa kvinnan.

En medelålders man, som inte heller han ville ha sitt namn med i tidningen, beklagade att Hells Angels flyttade. På frågan vad han tyckte om ett flyktingboende på gatan svarade han:

– Hellre Hells Angels, dom har bidragit till lugn och ro.

Nacka kommun köpte under våren villan för 5,7 miljoner kronor.

Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd i Nacka, säger som en kommentar till att elva kvotflyktingar nu under september är på väg att flytta in i villan att han hoppas på bra grannsämja.

– Vid andra boenden i kommunen har det funkat bra med grannsämjan, när grannar har sett vilka flyktingar som flyttar in, säger Khashayar Farmanbar.

Mitt i Nacka har sökt även några av de grannar som i mejl hörde av sig till Nacka kommun i våras, men ingen av dem har ringt tillbaka till tidningen.

Läs mer: Grannar kritiska till att villan kan bli flyktingboende.

Läs mer: Nacka kommun köper Hells Angelsvillan.