Elverket kan få ny ägare

Elverket vd Patrik Johansson, utanför kontoret i Okvista.
Elverket vd Patrik Johansson, utanför kontoret i Okvista.
Stockholmsbolag berett att betala över 600 miljoner för Vallentunabolaget Elverket.
Vallentuna kommun är en stor aktieägare.
- Nyheter för oss, nu inväntar vi att de här av sig, säger Parisa Liljestrand (M9, kommunstyrelsens ordförande.

Det är Elnätsbolaget Ellevio som idag har lämnat ett erbjudande som innebär att de vill köpa samtliga aktier i Vallentunabolaget Elverket. 97 kronor per aktie erbjuder de Elverkets cirka 1100 aktieägare.

-Det är nyheter för oss. Vi fick informationen idag. Jag har inte haft personlig kontakt med dem, säger Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna kommun.

Vallentuna kommun skulle få över 60 miljoner kronor om de sålde sina aktier.

Kommunen är en stor aktieägare i Elverket med drygt tio procent av aktierna. Den största aktieägaren är EON, som äger över 40 procent av aktierna. Övriga aktieägare är enskilda personer. Totalt är Ellevio beredda att betala 629 miljoner kronor för Elverkets aktier. Vallentuna kommun skulle få över 60 miljoner kronor om de sålde sina aktier.

– Det finns flera anledningar till vårt intresse att förvärva Elverket. Först och främst är det ett mycket välskött och professionellt företag med erfarna och kunniga medarbetare. Genom att förvärva Elverket kan Ellevio förstärka sin position i den växande Stockholmsregionen, och det skulle dessutom vara väl i linje med vår strategi att växa genom förvärv, säger Ellevios vd Johan Lindehag i det pressmeddelande Ellevio skickade ut i morse.

Bolagets uttalade mål är att växa genom att förvärva andra företag.

Om aktieägarna antar budet är det oklart om bolaget kommer att finnas kvar lokalt. Till en början blir det dock så, tror Ellevios pressansvarige Jonatan Björck till Mitt i. Företaget är främst intresserat av en del av Elverkets verksamheter – elnätet. Elhandeln och serviceverksamheten som också finns vill man inte ha. Planen är att sälja elhandeln vidare och lägga ut serviceverksamheten på entreprenad. Tanken är att de anställda inom servicegrenen ska få följa med dit.

Exakt vad som kommer att hända om aktieägarna antar budet och hur det kommer att påverka Elverkets kunder är dock för tidigt att säger, menar Jonatan Björck.

– Vi har lagt ett bud. Det är inte säkert att aktieägarna antar det.

Elnäts- och elhandelsbolaget Elverket är ett välkänt Vallentunaföretag. Bland annat har de gjort sig kända som sponsor för lokal idrott. Två exempel konståkningsklubbens föreställning ”Melodifesivalen on Ice” och Vallentuna Damfotboll.

Elverket är ett bolag vi är stolta över

– Elverket är ett bolag vi är stolta över, säger Parisa Liljestrand.

Hon inväntar nu mer information om erbjudandet. Elverkets styrelse har dock rekommenderat aktieägarna att anta budet.

Aktieägarna har fram till mitten av juni på sig att bestämma sig för om de vill sälja. Eon, den största ägaren, har redan bestämt sig för att ta budet.