Min lokala hjälte

Elvissemlan – galnast i stan

Semmelwraps, semmelkorv, semmelglass. Det råder total semmelbonanza i stan!

Galnast av dem alla är Elvissemlan från Solna centrum – en kaloribomb med bananer, jordgubbar och jordnötssmör.

En semla är en semla är en semla. Eller? Den senaste tiden har varianterna på det klassiska bakverket formligen exploderat.

Det började i mitten av januari med semmelwrappen som i dag – på fettisdagen – nästan hunnit bli gammal skåpmat.

Sedan ville alla vara med på tåget: Semmelhotdogen, semmelburgaren, semmelglassen och rawfoodsemlan är bara några exempel på bakverk som påhittiga stockholmare uppfunnit.

Lokaltidningen Mitt i har finkammat stan på semmelvarianter och smakat på en rad olika som alla – trots de visuella olikheterna – helt enkelt smakar väldigt mycket semla.

På Balders bröd i Solna centrum säljer man dock något som är en hybrid mellan semla och macka.

Här finns Elvissemlan, framröstad av sajten Allt om Stockholm till stans galnaste semla.

Det är lätt att förstå juryn…

Mellan två skivor lättrostat vetebröd trängs något så galet som bananskivor, jordnötssmör, grädde och jordgubbar.

Sött, salt och lite syrligt på en gång.

– Den innehåller väl en 500 kalorier, säger Martina Ekstrand som jobbar i butiken.

Enligt legenden brukade Elvis Presley flyga privatjet från Memphis för att få käka sina berömda Elvismackor med banan och jordnötssmör.

Riktigt så populär har inte Elvissemlan blivit.

– Den säljer bra, men lyxsemlan med vaniljkräm och vår wienersemla är faktiskt populärare, säger Martina Ekstrand.