Emelie tvingades att lämna bussen

Emelie Carlsson och hennes assistent Sanna Olsson skulle till ett födelsedagskalas i Tungelsta, men blev kvarlämnade i Handen.
Emelie Carlsson och hennes assistent Sanna Olsson skulle till ett födelsedagskalas i Tungelsta, men blev kvarlämnade i Handen.
Emelie Carlsson tvingades lämna bussen när busschauffören vägrade ta in hennes rullstol.

Chauffören anser att det var en säkerhetsåtgärd – men historierna går i sär.

29-åriga Emelie Carlsson från Handen har en ovanlig form av cp-skada och har varit rörelsehindrad sedan födseln.

Hon har hjälp under dygnets alla timmar av assistenter och brukar åka färdtjänst eller tåg när hon ska någonstans. Ibland åker hon också vanlig buss.

Det var vid ett sådant tillfälle, tisdagen den 13 augusti, som hon nekades att åka linje 835 mellan Handens bussterminal och Tungelsta för ett födelsedagskalas.

Hon hade fått hjälp att sätta sig i ett säte, när hennes assistent Sanna Olsson plötsligt fick höra från chauffören att rullstolen inte fick tas in och att båda två fick gå av.

– Han sa bara ”inga rullstolar på bussen, ni får gå av” i en väldigt irriterad ton, säger Sanna Olsson.

De var inte ensamma om att förvånas.

– En kvinna blev så arg och googlade på mobilen för att se om det över huvud taget fanns restriktioner om rullstolar på SL:s bussar – utan att hitta något. En ung kille bara skakade på huvudet åt chauffören, säger Sanna.

Bussen lämnade sedan för Tungelsta – utan Emelie och Sanna.

– Jag har aldrig råkat ut för något liknande. Det är diskriminerande och jag blev väldigt ledsen. Jag har ju åkt buss förut och det fanns plats för rullstolen, säger Emelie, som anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Busschauffören, som kör för Keolis, har dock en annan version.

– Enligt honom var det inget ont uppsåt i agerandet. Men rullstolen kunde blockera nödutgången och det fanns redan barnvagnar som tog plats. Vi och SL jobbar jättetydligt med tillgängligheten och självklart får rullstolar tas ombord om de uppfyller säkerhetskriterierna, säger Johan Nordfjäll, pressansvarig på Keolis.

Men den förklaringen köper inte Sanna Olsson:

– Att rullstolen skulle blockera utgången var inget chauffören sa till oss. Det stämmer heller inte, det fanns plats. Det kändes som att han hade en dålig dag eller bara inte gillade handikappade.

Trots att det var den 13 augusti som den anmälda händelsen ägde rum hade varken SL eller Keolis pratat med Emelie Carlsson i slutet av förra veckan.

DO har valt att granska fallet och kommer nu att tala med både Emelie och busschauffören.

Det är diskriminerande och jag blev väldigt ledsen.Emelie Carlsson

Fakta

Kvinnor och män anmäler lika ofta

Förra året inkom 1 562 anmälningar om diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen (DO). 2011 var antalet anmälningar 1 957.

Ungefär lika många män som kvinnor anmäler diskriminering.

De kvinnliga anmälarna dominerar inom bland annat arbetsliv, sexuella trakasserier och hälso- och sjukvården.

Män anmäler ofta situationer som faller utanför diskrimineringslagen. Räknas dessa anmälningar bort är kvinnor i betydande majoritet bland anmälarna.

Källa: Do