Emelie vill bli Sveriges bästa hemmabagare

Emelie Renz ska vara med i Hela Sverige bakar.
Emelie Renz ska vara med i Hela Sverige bakar.
Hon har bakat sedan hon var fem år gammal. Nu ska 18-åriga Sollentunabon Emelie Renz visa upp sina tårtor och bakverk för svenska folket.

I flera år har Emelie Renz gått och trånat efter en plats i Sjuans succéprogram Hela Sverige bakar – men på grund av för låg ålder har hon inte ens kunnat söka. I år var väntan äntligen över.

– Jag skickade in min ansökan till årets program i samma sekund som klockan slog midnatt på min 18-årsdag. Jag ville visa hur gärna jag ville vara med och att jag verkligen var seriös med detta, säger Emelie.

Tiden gick, men till slut kom beskedet från tv-programmet.

– I samma sekund som de ringde och meddelade att jag kommit med stormade hela min familj in och dansade och skrek. Själv blev jag jättechockad.

Det är också tack vare familjen som Emelies bakintresse tidigt väcktes till liv.

Fem år gammal bakade hon sina första chokladbollar – och sedan har det bara fortsatt.

– Att baka och laga mat är en stor tradition inom vår familj. Mina största förebilder är mamma och mormor, som också älskar att baka. När jag var liten blev det mycket pepparkakor och annat julbak, men i dag bakar jag helst tårtor. Gärna till bröllop ­eller barnkalas eftersom det innebär mer dekorationer.

Hon hoppas att hennes medverkan i programmet ska vara ingången till ett liv som konditor.

– Det är min dröm. Jag bakar någonting nästan varje dag. Min mamma tycker att det är väldigt skönt för när andra i min ålder är ute och festar på fredagskvällarna sitter jag och väntar på att degen ska jäsa klart.

Och till den som själv tycker om att baka har Emelie tre tips.

– Låt det ta sin tid, experimentera inte för mycket innan du lärt dig grunderna och sök tips på nätet. Det finns mycket att lära sig där.

Den fjärde säsongen av Hela Sverige bakar börjar den 10 september.

Fakta

150 g smör

250 g socker

70 g kakao

3 g salt

110 g ägg

60 g potatismjöl

Kola:

2 dl socker

2 dl grädde

2 dl sirap

1 vaniljstång

1. Smöra en form och lägg bakplåtspapper i botten.

2. Smält smör i en kastrull. Tillsätt socker, kakao och salt. Vispa ner ett ägg i taget.

3. Häll ner potatismjölet och blanda tills smeten ser fin och glansig ut. Grädda i ca 20 min i 165 grader varmluft.

4. Blanda alla kolans ingredienser i en kastrull, koka upp och låt puttra i 10–15 min. Häll över brownien och låt svalna.