ANNONS

Emerich Roth prisas: ”Enastående livsgärning”

93-åringen föreläser fortfarande om förintelsen och främlingsfientlighet i skolor.
93-åringen föreläser fortfarande om förintelsen och främlingsfientlighet i skolor.
Föreläsaren, förintelseöverlevaren och Jakobsbergsbon Emerich Roth får Fryshusets hederspris för livsgärning. I motiveringen skrivs att han får priset "för hans enastående livsgärning för unga, för mänskligheten och för Sverige."
– Det känns mycket hedrande och inspirerande, säger Emerich Roth.
ANNONS

Järfällabon Emerich Roth har fått Fryshusets hederspris för livsgärning, som delas ut för andra året i rad. 93-åringen har under många år föreläst om sina erfarenheter från förintelsen, och arbetat mot främlingsfientlighet och mobbing.

 

Efter prisutdelningen berättade Emerich Roth om att de ungdomar han träffar är hans drivkraft för att fortsätta sitt arbete.– Jag känner mig ofta mycket trött innan jag går in i aulan där de sitter och väntar på mig, och känner att ‘nej, jag kommer inte orkar det här’. Men när jag kommer in och får ögonkontakt med dem försvinner tröttheten igen, säger Emerich Roth.

Han har tidigare, även i Mitt i Järfälla, berättat om sin syn på skolans funktion som andra hem för de barn som behöver det, och tog upp frågan igen.

– Tyvärr förmår inte alla föräldrar ge sina barn den kärlek de behöver under sin uppväxt. Skolan är som sagt den enda platsen där det finns möjlighet att kompensera. Därför anser jag att skolan borde få alla de resurser som behövs för att kunna fungera som ett andra hem för de som behöver det, säger Emerich Roth.

Emerich Roth har tidigare fått Stockholm stads Nelson Mandelapris (2008), Nationalencyklopedins Kunskapspris (2011) och Raoul Wallenbergpriset (2015) för sina insatser. Utöver Emerich Roth prisades handbollsspelaren och debattören Linnéa Claeson, musikproducenten Babak Azarmi och unge föreläsaren Alejandro Sinisalo.

Fakta

Motiveringen till hederspriset

En man vars livsöde borde ha förstört all hans förmåga att tro på människan, men han valde den motsatta vägen. Hela sitt yrkesliv har han arbetat med att hjälpa utsatta och hatiska unga människor. Än idag, 93 år gammal, reser han runt i landets skolor och berättar om sina minnen av Förintelsen och det hat som banade väg för nazismen.
 Fryshuset vill med denna utmärkelse hylla och lyfta denna man för hans enastående livsgärning för unga, för mänskligheten och för Sverige.

ANNONS