ANNONS

Emil nekades att ge blod

Emil Almén känner sig diskriminerad.
Emil Almén känner sig diskriminerad.
Skådespelaren Emil Almén nekades att ge blod. Anledningen är att han lever med en annan man.

– Det känns som att man fortfarande ser homosexuella som mer smutsiga, säger han.
ANNONS

Emil Almén hade länge tänkt på att han ville ge blod, det kändes som en medborgerlig plikt. I somras kontaktade han en blodcentral.

– Någonstans hade jag i bakhuvudet att det var något med homosexuella, så jag mejlade och frågade.

Emil har levt monogamt tillsammans med sin pojkvän i över ett år och trodde därför att det inte skulle vara några problem. Svaret han fick gjorde honom förvånad.

Som homosexuell man får han bara lämna blod om det gått mer än tolv månader sedan han hade sex med en annan man. Att han lever i en monogam relation spelar ingen roll.

För heterosexuella som haft en sexuell förbindelse med en ny partner är karenstiden tre månader.

– Det innebär att de anser att homosexuella har ett annat riskbeteende. Att vi lever mer promiskuöst. Det tycker jag är diskriminerande och jag vill ha en förklaring till det, säger Emil Almén.

Efter att ha medverkat i både ”Torka aldrig tårar utan handskar” och ”Angels of America” är han extra engagerad i HIV-frågan.

Emil gjorde en anmälan till diskrimineringsombudsmannen men fick svaret att det inte faller under diskrimineringslagen eftersom det inte är en rättighet att ge blod.

Fram till 2010 fick män som har sex med män inte ge blod överhuvudtaget. Förekomsten av HIV är betydligt vanligare i den här gruppen.

ANNONS

– Reglerna bygger på riskgrupper. Du kan bara svara för dig själv. Om din partner är otrogen och han har sex med en annan man är risken för smitta större, säger Axana Haggar, utredare på smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

Hon påpekar att det finna andra karenstider tillexempel för den som rest till vissa länder, och cancerpatienter får inte ge blod alls, även efter att de friskförklarats.

Det kan dröja från smittotillfället innan HIV upptäcks, men det går snabbare än tolv månader.

Varför är det inte exempelvis sex månaders karenstid för alla?

– Det finns inga studier på det ännu. Lagen måste vara kunskapsbaserad. Det kan hända att det kommer att ändras, men säkerheten måste komma först, säger ­Axana Haggar.

Fakta

Regler för att få ge blod

Den som haft en ny sexpartner ska vänta i tre månader innan han eller hon ger blod.

För en man som haft sex med en annan man är det en karenstid på tolv månader.

Någon som haft samlag i utbyte mot pengar, droger eller annan ersättning måste vänta i tolv månader.

Källa: geblod.nu