Emilia och Stella är poppis bland bebisar

”Det är ju tråkigt när alla heter samma sak”, säger Anni Kolokotroni. Sonen heter Teodor.
”Det är ju tråkigt när alla heter samma sak”, säger Anni Kolokotroni. Sonen heter Teodor.
Har du en liten Emilia hemma, eller kanske en William?

I så fall följer du trenden i Solna.

I Sundbyberg ger man dock sina bebisar helt andra namn.

Statistiska centralbyrån, SCB, släppte nyligen listan över de populäraste namnen som gavs till nyfödda barn under 2013. I länet är det Olivia och Oskar som gäller, men det finns stora lokala skillnader.

I Solna är det Emilia och 2012 års vinnarnamn William som toppar listan, visar Dagens Nyheters kommunstatistik.

I Sundbyberg har nyblivna föräldrar en helt annan smak. Här fick nio flicke-barn namnet Stella, och åtta små gossar blev döpta till Elliot, vilket gör namnen till kommunens mest populära bebisnamn.

Sundbybergsbon Anni Kolokotroni drar sin två månader gamle son i barnvagnen. Hemma hos henne fanns vissa kriterier när det skulle väljas namn.

– Jag är halvgrek så vi behövde ett namn som fungerar både i Sverige och Grekland. Det blev Teodor.

Teodor är det populäraste namnet bland nyfödda pojkar på Lidingö just nu.

Men Anni säger att hon inte är speciellt trendkänslig när det kommer till namn.

– Vi ville helst inte ha något jättevanligt namn, det är ju tråkigt när alla heter samma sak. Hade vi fått en tjej hade det blivit Leonora.

Även om det går trender i namn, sker det rent allmänt inte särskilt stora förändringar. I landet i stort är Alice det vanligaste tilltalsnamnet för nyfödda för tredje året i rad.

Lukas, det vanligaste pojknamnet, har funnits med på topp tio sedan år 2000.

– Det är snarare en trend att det inte händer så mycket. Det finns namn som avancerar stadigt, typ Charlie bland killarna, och det finns namn som går upp och ner, som Axel till exempel. Men annars ser listan rätt tråkig ut, man behöver gå tio år bakåt i tiden för att se några större förändringar, säger Inge Göransson på SCB.

Ser man till de vanligaste namnen i samtliga åldersgrupper toppar Maria och Lars listan, i såväl Solna och Sundbyberg som i landet.