Emma gör prao på Harvard i USA

När det var dags att hitta prao-plats tänkte niondeklassaren Emma Paulsson utanför boxen. I november bär det av till Harvarduniversitetet.

Medan klasskompisarna serverar kaffe eller packar upp varor i mataffären under sin prao åker Emma Paulsson till Harvarduniversitetet på USA:s östkust. Där ska hon ägna sig åt Luria-Delbrück-experimentet, eller fluktuationstestet som det också kallas.

– Det är komplicerat att förklara och jag förstår nog inte riktigt själv än, men det har att göra med om bakterier muteras eller inte, säger Emma Paulsson.

Emma, som går i nian på Källängens skola på Lidingö, bestämde sig för att söka praktik på Harvard eftersom hennes farbror jobbar där. Under två novemberveckor ska hon få följa med i labbet, göra egna experiment och hålla redovisningar på engelska.

– Jag gillar biologi men framförallt ska det bli jätteroligt att besöka Harvard. Jag kommer säkert att lära mig massor också, särskilt engelska.

Emma blev förvånad över hur enkelt det var att få göra sin prao-period utomlands.

– Mina föräldrar sa att jag fick åka om jag skötte allt själv så jag pratade med studievägledaren här på skolan och sen ville Harvard ha en bekräftelse skickad, men det var inga problem alls, säger hon.

Och i skolan är både lärare och klasskompisar intresserade av Emmas ovanliga praktikplats.

– Många har ju hört talas om Harvard så det är en häftig grej.