Emma kan bli bäst i världen

Floristen Emma Aronsson är en av 25 tävlande i Sveriges landslag under tävlingen Worldskills i Leipzig i juli.
Floristen Emma Aronsson är en av 25 tävlande i Sveriges landslag under tävlingen Worldskills i Leipzig i juli.
Floristen Emma Aronsson ligger i hårdträning.

Om några veckor står hon i Leipzig för att försvara Sveriges titel i yrkes-VM, Worldskills 2013.

– Jag siktar på guld, säger hon.

I Emma Aronssons nyinköpta lägenhet i Vallentuna råder blomsterprakt mitt i vintern. Ett arrangemang av rosa och röda tulpaner, trådar och fjädrar pryder hallen och i fönstren hänger orkidéernas stammar tunga av lilaspräckliga blommor.

Intresset för blommor började redan i hemstaden Karlstad, berättar hon.

– Enligt mamma gick jag alltid med ett knippe plockade blommor i famnen som liten. När jag skulle börja gymnasiet kändes det självklart att välja floristutbildningen, säger hon.

Sen gick det fort. Några månader efter studenten fick hon jobb som en av 25 florister att sköta arrangemanget under det kungliga bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

I flera dagar satt hon och flätade vita rosor som skulle täcka Storkyrkans sju meter höga stenpelare.

– Det var absurt, jag satt i samma rum som Carl Philip och käkade lunch. Det var en utmaning och sådana gillar jag ju, säger hon.

Efter ett antal SM-tävlingar kändes det naturligt att söka sig till VM. Under Worldskills uttagningstävling i Malmö tävlade hon mot ett 20-tal florister från hela landet i ett flertal moment. Men segern kom oväntat.

– Det känns fantastiskt kul att känna att man är en av de bästa i landet. Jag har knappt fattat att jag ska ut och tävla mot resten av världen, säger hon.

Numera är hon en av fyra florister som driver butiken Blomsterinspiratören i Vaxholm, ett jobb hon stormtrivs med. Men under de senaste månaderna har det blivit långa arbetsdagar för 22-åringen. Hon anländer innan öppning och stannar minst en timme efter stängning, för att öva på alla moment inför VM.

Dessutom åker hon varannan helg till Malmö, för att träna med sin personliga VM-mentor.

– Det gäller att alla moment sitter. Vi har också en hel del mental träning, där jag lär mig att hantera stressiga situationer. Det kan behövas.

Tävlingen drar i gång den 2 juli i Leipzig, Tyskland. Under fyra dagar tävlar då 21 florister från bland annat Norge, Kina, Japan, Ryssland och USA i moment som brudbukett, handbunden bukett och arrangemang. I en monter på 50 kvadratmeter ska de bevisa för internationella domare att de hanterar en florists alla yrkeskunskaper.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på konkurrensen, jag tror man tappar fokus då. Men självklart är det nervöst, alla är så duktiga, säger Emma Aronsson.

Det svenska landslaget består av 25 tävlande, alla är i åldrarna 18 till 22. Allt från ingenjörer till konstsnickare finns representerade. För Emma Aronsson är målet självklart.

– Självklart siktar vi på guld.

Det var absurt, jag satt i samma rum som Carl Philip och käkade lunch. Det var en utmaning.Emma Aronsson

Fakta

Världens största yrkestävling

Den internationella tävlingen Worldskills startade för 53 år sedan, av spanjoren José Antonio Elola Olaso.

Den arrangeras i 52 länder över hela världen.

Tävlingen ska lyfta fram unga talanger inom yrkesvärlden och är världens största tävling som bedömer skicklighet.

Några exempel på skickligheter som bedöms är bilkonstruktion, murning, hårfrisering och trädgårdsarrangering.

Källa: worldskills.org