Emma upptäckte en knöl i bröstet

Cancer är något som drabbar äldre. Så tänkte Emma Åslund och Elina Yli-Torvi - tills Emma drabbades. Nu vill de starta en fond för unga med cancer.
Cancer är något som drabbar äldre. Så tänkte Emma Åslund och Elina Yli-Torvi - tills Emma drabbades. Nu vill de starta en fond för unga med cancer.
Allt fler unga drabbas av cancer. Emma Åslund var bara 26 år när den misstänkta mjölkstockningen visade sig vara bröstcancer.

– Först kom ett konstigt skratt, sedan kom tårarna, berättar hon.

Emma Åslund tar inget för givet. Efter lyckade behandlingar förra vintern trodde läkarna att hon skulle bli frisk. Hon utbildade sig till konditor i Sundbyberg. Var på besök hos läkare för att få nya bröst. Familjen Åslund var redo att börja om. Men så började Emma hosta. Hon fick ont i armen och började tappa saker hon höll i. Cancern var tillbaka med full kraft.

Allt började när sonen Julius var ett halvår gammal. Då upptäckte Emma Åslund knölen i ena bröstet. Mjölkstockning, trodde sjukvårdsupplysningen, och det hade hon ju haft när hon ammat sin äldste son Cezar. Men knölen växte. När Emma kom in på mammografin var den stor som ett ägg. Hon minns hur hon reagerade när hon fick beskedet om bröstcancer.

– Först kom ett konstigt skratt, sedan kom tårarna. Man får ju cancer när man är gammal, inte när man är 26 år. ”Vad gör jag nu?” tänkte jag, säger Emma.

Hon sitter hemma i soffan med kompisen Elina Yli-Torvi och Elinas son Milo. Det har gått tre år sedan beskedet. Cancern i Emmas kropp har spridit sig till skelettet och lungorna. Strålbehandling och cellgifter har blivit vardag.

– Ibland kan jag bli arg och tycka att det är orättvist. Jag är mitt i livet och har två småbarn. Men jag har inte tid att vara arg, eller rädd, säger Emma.

Då och då ställer barnen frågor om varför mamma är så ofta hos doktorn, eller varför hon har låtsashår på huvudet. Men oftast försöker familjen Åslund ha en vardag som är så vanlig det går.

– Emma är sig lik, säger Elina Yli-Torvi från Sundbyberg som känt Emma sedan högstadiet.

– Jag har själv två barn och det är jobbigt nog att sköta småbarnsliv, tvätta och laga mat när man är frisk. Emma är ute med pojkarna och håller igång hela tiden. När hon är stark kan inte jag hålla på och vara ledsen, säger Elina.

I stället har Elina startat en Facebookgrupp med en insamling för familjen Åslund. Sedan Emma blev sjuk har hon inte kunnat jobba, när hon velat har läkarna sagt nej. Emmas sjukpenning och sambons lön ger inget utrymme att lägga undan pengar till att göra något roligt med barnen.

– Det sociala skyddsnätet fungerar inte så bra när man är sjuk. Emma måste själv gå till Försäkringskassan och banken för att legitimera sig. De dagar hon inte ligger och kräks på toa tycker jag inte att hon ska behöva sitta och fylla i 40 papper för att få ekonomiskt stöd, säger Elina.

Facebookgruppen har i dag 120 medlemmar.

– Det började med våra gemensamma vänner, sedan bjöd de in sina kompisar. Min mammas vänner är också med och bidrar. Ingen kan göra Emma frisk, men det känns bra att kunna hjälpa till litegrann, säger Elina.

Målet är att familjen Åslund ska få åka till Legoland i sommar. Och att sprida kunskap för att hjälpa andra unga med cancer.

Varje år drabbas 800 personer mellan 16 och 30 år av cancer i Sverige, det är en ökning med tio procent de senaste tjugo åren. Forskning om huruvida ett förändrat levnadssätt kan kopplas till ökningen pågår, men något säkert svar finns inte.

I dag äter Emma smärtstillande dagligen och får cellgifter varje vecka. Hon tar en dag i taget men har målet klart.

– Jag vill vara med när mina barn växer upp. Deras första skoldag, första fotbollsträningen. Man måste kämpa, annars vinner cancern. Och det ska den inte göra.

Fakta

800 unga drabbas

Varje år drabbas fler än 800 personer mellan 16-30 år av cancer i Sverige.

Vanligaste cancerformen bland barn är leukemi.

Hos unga vuxna är testikelcancer och malignt melanom vanligast.

20 unga vuxna får bröstcancer varje år.

Källa: Ung Cancer