En älva ska pryda Elvas tårta när hon fyller ett

Mamma Carina Törnqvists planer för minstingens 1-årsdag går i ettornas tecken på flera sätt.
Mamma Carina Törnqvists planer för minstingens 1-årsdag går i ettornas tecken på flera sätt.
Hon var inte alls planerad. Men den elfte i elfte förra året föddes Agnes. Som på sin gammelfarfars råd fick heta Elva i andranamn.

Det är dags för mellanmål för familjens minsting. Agnes Elva äter lite, men är mest sugen på att leka. På söndag när hon fyller år ska hon få nya leksaker, bland annat små älvor – för att fira namnet Elva.

– Jag är väldigt stolt över att hon kom just den elfte, det känns speciellt, säger mamma Carina Törnqvist.

Hon har två äldre barn från ett tidigare förhållande. När hon och Magnus Vikström flyttade ihop hade de en överenskommelse. Om de inte blev gravida innan Carinas 40-årsdag så skulle det inte bli några gemensamma barn. 40-årsdagen kom och gick utan graviditet. Så de skaffade hundar i stället och levde gott.

– Men så kom symtomen. Första reaktionen var att jag är ju för gammal, jag var ju 43 år då, säger Carina Törnqvist och skrattar.

Hon köpte ett graviditetstest och det tog tid innan hon förstod vad de två strecken på stickan betydde. Även för sambon blev beskedet tumultartat.

– Sedan blev vi så superglada. Det här är ju verkligen sista barnet för oss – nu är jag för gammal.

Graviditeten var inte helt bekymmersfri – bland annat låg den lilla flickan därinne på tvären. Tre veckor innan utsatt datum ville hon ut, vilket slutade med akut kejsarsnitt.

– Vi hade då inte en tanke på vad det för datum. Det var först när Magnus farfar ringde som vi förstod. Han sa då: Coolt, då kan hon heta Elva.

De båda föräldrarna tyckte att förslaget var häftigt, men efter lite övervägande blev förnamnet Agnes och Elva fick bli andranamn.

– Det är så fint, och så lite roligt. Nu när hon fyller år ska hon förutom leksaksälvor även få en liten älva på sin tårta.

Carina Törnqvist berättar att på ballongerna ska det också stå 11-11-11 och under datumet: 1 år. Innan gammelfarfar föreslog Elva hade hon aldrig tänkt på siffran som ett namn.

– Jag kände inte till andra Elvor, men de finns nog där ute. När Agnes blir äldre får de hitta varandra via Facebook.