En ängel på hoj i skogen

Programledaren och målaren Johnnie Krigström cyklar mountainbike minst tre pass i veckan. Han uppmanar dock alla att vara försiktiga i skogen – förra veckan körde han på en rot och bröt handleden.
Programledaren och målaren Johnnie Krigström cyklar mountainbike minst tre pass i veckan. Han uppmanar dock alla att vara försiktiga i skogen – förra veckan körde han på en rot och bröt handleden.
Våren är här och många plockar fram cykeln ur garaget. Roomservice-målaren Johnnie Krigström cyklar flera pass i veckan hemma på Lidingö och har många tips.

Men förra veckan tog det tvärstopp.

Johnnie Krigström har cyklat hela vintern men hade verkligen sett fram emot våren snöslasket försvinner från mountainbike-banan.

Men drömmen om snabba turer över rötter grusades förra veckan. Under ett intensivpass med Lidingö cykelklubb fastnade Johnnie med framhjulet i en rotklyka och flög över styret. Brott på strålbenet och gips i minst fyra veckor.

– Jag kunde inte stänga handleden och då var det bara att hoppa av cykeln, säger han.

Dagen efter olyckan möter han ändå upp oss i skogen, mellan sjukhusbesöken. Han vill visa en av sina favoritbanor för cykling på Lidingö, mountainbike-banan vid Långängen.

– Det finns fantastiska cykelmiljöer på Lidingö. Här finns banor för att cykla fort och det finns tekniskt utmanande banor. Vill man få tungan att hänga som en köttslips är det inte heller något problem, det är bara att avsluta genom att ta sig uppför rodelbanan vid Ekholmsnäs, säger han.

Johnnie cyklar helst minst tre pass i veckan – ett snabbt och intensivt, ett mer tekniskt och ett långpass på minst tre timmar. När Lidingös skogar blir för trånga tar han båten över till Waxholm och trampar racercykel hem. Men ni ser aldrig Johnnie på ett spinningpass på något svettigt gym.

– Aldrig. Då missar man vad cykling går ut på. Jag vill vara utomhus, säger Johnnie.

Han har cyklat sedan barnsben men just mountainbike började han med för ett par år sedan, när han tröttnat på landsvägscykling.

– Jag började cykla när jag var 4-5 år och det var första smaken av frihet, att kunna dra förbi farsan. Den känslan har aldrig släppt, säger han.

Kärleken till cykeln försöker han föra vidare till sina två döttrar.

– Barnen gillar att cykla till och från skola och dagis. Det behövs inte så mycket mer än någon kulle de kan hoppa över. Så kan pappan cykla på två hjul och mamman får en lugn stund hemma, så är alla nöjda, säger han.

Trots att han nu skadat armen hoppas han kunna genomföra flera cykellopp i år. Drömmen är att också hinna med en tur till Svalbard.

– Ett mål är att cykla fat bikes på Svalbard, med tjocka däck på snön. Bara tanken på att utrusta cykeln med gevär är kittlande, det är så mycket isbjörnar där. Det är något som jag måste försöka göra, förhoppningsvis redan i år.

Fakta

Johnnie tipsar om bästa cykelbanorna

Långängen: Här finns en bra mountainbikebana i skogen. Lidingö cykelklubb anordnar två mountainbikepass, ett tuffare på tisdagar och ett lite lugnare på torsdagar.

Lidingöloppsspåret: Här är marken jämn och passar bra för den som vill cykla fort. En bra ringklocka och hänsyn till andra i spåret är viktigt.

Grönsta. Här uppe på berget finns flera tekniskt utmanande banor.

Bosön. Här finns stigar som passar cykelälskande barn.

Kottlasjön: Här finns stigar som passar för nybörjare som är beredda att lämna Lidingöloppsspåret för att prova lite mer teknisk cykling.

Fakta

Gör Sofias änglar och Roomservice

Namn: Johnnie Krigström.

Ålder: 41 år.

Familj: Gift med Mia. Paret har barnen Stella, 8 och Leia, 5.

Bor: Lidingö.

Yrke: Programledare, målare. Programleder ”Roomservice” på Kanal 5 och medverkar i programmet ”Sofias änglar” med Lidingöbon Sofia Wistam.

Aktuell: Cyklar mountainbike med Lidingö cykelklubb. Hoppas kunna cykla flera lopp i år: ”Skandisloppet” i Uppsala, ”Pearl Izumi Mountainbike”, ”Kalmar Grand Prix” och ”Tre berg i Skaraberg”.