En annorlunda Pelle Svanslös

Vem är egentligen

annorlunda?

Med den frågan i ryggen vill skådespelarna på Min Omsorg berätta om erfarenheter kring livet som psykiskt funktionsnedsatt.

Just nu repeteras det för fullt inför nypremiären i november.

I Polar Studios gamla lokaler på Sankt Göransgatan 153 myllrar det av katter.

I fantasifulla dräkter och vällagt smink går förmiddagsrepetitionerna mot lunch och ensemblen spelar vant upp fjärde akten, med sångnummer, dans och monologer.

I ”Pelle Svanslös och annorlundingarna” återfinns alla Gösta Knutssons klassiska figurer, från Pelle Svanslös och Maja till elaka Måns med Bill och Bull tätt i släptåg.

Men för den traditionsbundna barnboksfantasten bjuder just den här uppsättningen på en hel del nyheter.

Musikalen har utvecklats av skådespelarna själva och karaktärerna bär drag av skådisarnas egna erfarenheter av och kring att vara psykiskt funktionsnedsatt. Bill och Bull är hip-hopare och Måns är inte elak – han har bara svårt för att läsa och stava, vilket gör honom lite vresig.

– Vi berättar om varför han är som han är. Han retar andra för att må bättre själv, säger Theodor Lindström, som spelar just Måns, och berättar hur skådespeleriet hjälper honom att både uttrycka sig själv och få nya insikter.

– Jag visste inte ens om att jag kunde göra det här innan.

Ensemblen består av totalt 13 personer och medlemmarna började repetera tillsammans för drygt ett år sedan, som en del i dagverksamheten på det privata vårdföretaget Min omsorg.

Urpremiären ägde rum i våras, men för Hanna Lindström, teaterproduktionsledare och manusförfattare, är tanken att fortsätta spela under lång tid.

– Vi vill fortsätta belysa de här frågorna, men framför allt är deltagarna helt fantastiska sångare, skådespelare och musiker, säger hon.

Det är något som Andreas Contreras, som spelar Pelle Svanslös, håller med om.

– Mycket handlar om funktionshindrades rätt i samhället och om synen på funktionshinder. Jag och många här har varit med om diskriminering när vi varit yngre. Pjäsen sätter ord på det. Pelle Svanslös är ju faktiskt en funktionshindrad katt, säger han.

Hannes Bjurner Dickson, som spelar Hip-Hop-Bull, nickar instämmande.

– Det är skönt att leva ut sina känslor. Jag älskar hip-hop och då är Bull hip-hopare. Det är hur jag är som människa, jag får hip-hopa ut mina känslor, säger han och skrattar.

I början av november är det nypremiär på Teater 3 vid Maria- torget, men under hösten har ensemblen varit runt och spelat i olika delar av landet.

Sist var man i Uppsala och fick uppträda med Gösta Knutssons fru Erna i publiken.

– Erna var jättenöjd. Vår förhoppning är just nu att får spela så mycket som möjligt, säger Hanna Lindström.

Från vänster (övre raden): Justina Eklund (drömdemon), Theodor Lindström (Måns), Andreas Contreras (Pelle Svanslös) med Olivia Doolke (Maja) i famnen, Mikaela Hedkvist (Gullan), Mira Hellberg (drömdemon/Frida). Nedre raden: Hannes Bjurner Dickson (Bull) och Nisha Alam (Bill).

Pelle Svanslös är ju faktiskt en funktions- hindrad katt.andreas contreras skådespelare

Fakta

Spelas på Teater 3

Manuset är skrivet av Hanna Lindström och därefter har deltagarna själva fått vara med och forma sina karaktärer.

Deltagarna har alla någon form av psykiskt funktionshinder och teatergruppen är en del av ”Min Omsorgs” estetiska dagverksamhet.

Spelas på Teater 3 vid Mariatorget 8–9 november.