En av fyra i Kransen lade sin röst på Fi

Vinterviken är mest vänster, Aspudden är allra grönast och SD är starkt i Solberga. Efter EU-valet utkristalliseras partiernas lokala fästen.

Att Hägersten-Liljeholmen är en grön stadsdel sett till de politiska sympatierna har varit känt länge. Men att MP skulle nå 32,8 procent i Aspudden och ligga över 30-strecket i flera valkretsar i Gröndal överraskade nog många.

Inom Fi anade man att det skulle mullra till i området men många är ändå överraskade över nivåer som 27 procent av rösterna i Midsommarkransen och nästan lika mycket vid Telefonplan.

– Vi hade ganska bra siffror redan förra valet, många av de som bor där är nog våra kärnväljare. Exakt varför det är så är svårt att säga. Vi är inte förvånade över att det är där det är högt men vi är förvånade över att det är så högt, säger Malin Ericson, ordförande i Fi Stockholm.

Sverigedemokraterna var ett annat parti som ökade i valet. Generellt ligger de lågt i västra söderort förutom i valkretsen Kristall­vägen där de fick 12,8 procent och Örby slott 9,8.

Andra överraskningar var att etablerade stora partier tappade mark i valet till EU. Men på sina håll hjälpte traditionellt starka fästen partierna att prestera hyfsade siffror. Exempelvis fick Moderaterna 26,5 procent av rösterna i Västra Herrängen. Utöver vanan att rösta blått i området tror Olle ­Andretzky (M) ledamot i Älvsjö stadsdelsnämnd att fotarbetet har lönat sig.

– Vi har jobbat väldigt mycket med våra väljare i trakten där vi bor. Vi har stått på mycket för att få dem att rösta på oss, säger han.

Socialdemokraterna överträffas på många håll av MP och Fi. Något man bör dra lärdom av, menar Eva Fagerhem, vice ordförande i Hägersten/Liljeholmen.

– Jag tycker det är jättepositivt att man tycker att miljöfrågan och kvinnofrågan är viktig. Och som socialdemokrat får man säga att vi får vässa oss och bli bättre i de här frågorna.

Partiet har dock fästen där trogna väljare finns.

– Fruängen har alltid varit ett starkt område för oss. Det är fortfarande lite blandad befolkning där. I Fruängen finns nog mer av den traditionella basgruppen för socialdemokratin, säger hon.

Fakta

Partiernas starkaste fästen