En av landets värsta värdar hyr ut i Vinsta

Oförhandlad hyra, vräkta hyresgäster och bytta lås.

Det är några anledningar till att hyresvärden Ekenmans i Vinsta nu utnämns till en av Sveriges värsta värdar.

Förra veckan fick hyresvärden Ekemans i Vinsta ett kanske inte så eftertraktat pris. Hyresgästföreningens tidning Hem och hyra utnämnde värden till en av Sveriges 26 värsta värdar, varav två finns i Stockholm.

– Det beror på makt- övergrepp och att boende är rättslösa i vardagen. Vi har problem här och där men inte av den här typen, säger Hyresgästföreningens presstalesman P-O Brogren.

Lokaltidningen Mitt i har flera gånger tidigare skrivit om hyresvärden som byggt om ett kontorshus i Vinsta till 120 smålägenheter. Huset är egentligen inte tänkt för bostäder och när det tillfälliga bygglovet gick ut förra året skulle alla boende vräkas.

Men värden stötte på patrull och i slutet av året kom första beslutet från Hyresnämnden som slog fast att en hyresgäst inte kunde vräkas utan ersättningslägenhet från bolaget.

– Nu finns ungefär 50 ärenden kvar som ska tas upp, säger Hyresgästföreningens presstalesman P-O Brogren.

Och i höstas kom ytterligare en kontrovers.

Hyresvärden hotade med att byta lås hos hyresgäster som varit för sena med hyran och förverkligade också hotet hos en person.

Förfarandet dömdes ut som otillåtet, både av Hyresgästföreningen och av en oberoende jurist som Lokaltidningen Mitt i talade med. Och även hyresvärden erkände då att agerandet var fel.

– Det är en mycket speciell situation i huset eftersom det från och med den sista juni inte längre får användas för bostäder. Det påverkar både oss och hyresgästerna, sa förvaltaren Patrick Ekenman den gången.

En annan sak som Hem och hyra nämner i sin motivering till utnämningen är den höga hyran, 5 200 kronor för 21 kvadratmeter, som inte förhandlats med Hyresgästföreningen.

– Frågan om hyran har de boende inte riktigt orkat driva med allt annat. De flesta står i bostadskö och vill bara bo kvar tills de hittat något annat, säger P-O Brogren.

Hyresvärden Ekenmans har, trots upprepade försök, inte gått att nå för en kommentar.

Fakta

Svartkontrakt anmäldes

2011: En grupp hyresgäster anmäler hyresvärden till polisen för att svart försäljning av hyreskontrakt förekommit. Utredningen läggs ner.

2012: En stor grupp hyresgäster vräks eftersom byggnaden inte längre får användas till bostäder, men de överklagar till Hyresnämnden.