En av tio köper sprit till barnen

Att få tag i sprit är en enkel match för många unga. Var tionde Täbyförälder köper ut till sina barn.

Nu vill kommunen få stopp på langningen.

Student, skolavslutningar och häng i parker. På vårterminen händer mycket som är festligt för Täbys unga. Baksidan är dock att det sups en hel del. Och att få tag på sprit är sällan några problem, om man får tro den senaste Täbyenkäten som nyligen sammanställts.

Bland de 2 050 tillfrågade ungdomarna, mellan 14 och 17 år, var det 12 procent som fick alkohol utköpt av mamma eller pappa. En alldeles för hög siffra, tycker Lil Froby som är drogförebyggare på Täby kommun.

– Men det som är positivt är att den sjunkit kraftigt de senaste åren. De allra flesta föräldrarna är medvetna om att deras barn dricker mer och tidigare om man köper ut åt dem, säger Lil Froby.

Föräldrarna är inte ensamma om att langa. Både kompisar och äldre syskon köper ut till ungdomarna i kommunen. Även professionella langare förekommer.

– Det finns personer som köper hem stora mängder alkohol och säljer det vidare för att tjäna pengar. Känner man till något sådant fall ska man genast kontakta polisen, säger Lil Froby.

Lagom till studentskivor och vårfester satsar nu hon och kommunen på en kampanj som ska minska langningen. Det ska framför allt ske med hjälp av broschyrer och informationsarbete utanför Systembolaget.

Även i länet och resten av landet pågår just nu ett liknande arbete. Bland annat har Statens folkhälsoinstitut dragit i gång den så kallade Tänk om-kampanjen, för att minska tillgängligheten bland tonåringar. Fokus ligger på ”risktillfällen” som valborg och skolavslutningen.

Fakta

De köper ut

65 procent av Täbys ungdomar får sprit från äldre kompisar.

37 procent får från någon bekant som langar.

17 procent får från ett äldre syskon.

12 procent har föräldrar som köper ut.

Eleverna kunde ange fler än ett alternativ.

Källa: Täbyenkäten