Min lokala hjälte

En badpärla för 100 år sedan

Så här såg Bredablicksbadet ut i början av 1900-talet.
Så här såg Bredablicksbadet ut i början av 1900-talet.
I början av 1900-talet fanns ett populärt utomhusbad på Bredablicksplatån. En sänka i berget cementerades och via rörledningar pumpades vattnet upp från Kyrkviken. Men redan efter några få år slogs badet igen.

Lidingö har många badplatser. Varför inte utnyttja alla möjligheter till bad som finns? Nu när sommaren börjar lida mot sitt slut är det väl dags att ta farväl till sommaren med ett dopp?

Det finns fler fina utomhusbad som Kottlaviken/badberget, Fågelöudde, Södergarnsbadet , Sticklingebadet och Käppalabadet. Föredrar man bassängbad finns Breviksbadet, Bosön och Gångsätra.

Dessutom har konferenshotell som Högberga, Rönneberga gård och Blue hotell fina pooler.

Ett bad som inte längre finns men som var väldigt populärt var Bredablicksbadet. Badet, som var ett friluftsbad, låg insprängt på Bredablickshöjden och anlades 1908 av bolaget Lidingö Villastad i en sänka i berget omgiven av tallar. Mitt i villastaden rensades och cementerades en lämplig bergsskreva. Och som det stod i en tidning från 1910-talets slut så låg badet på höjden ”som hårkransen runt en munks rakade hjässa”. Badet låg i villastaden söder om Bredablicksvägen i höjd med nuvarande Friskis & Svettis.

Via rörledningar pumpades vatten upp från Kyrkviken och vattnet byttes i regel två gånger i veckan. Elva omklädningshytter med duschar byggdes mot ”de mot sydväst sluttande berghällarna”. Via trätrappor kunde besökarna också besöka ett kafé som låg i närheten. Anläggningen var uppskattad av Lidingöborna. På fotografier som finns på Lidingö stadsarkiv ses badande människor som hoppar i vattnet från bergsslänten.

Men Bredablicksbadet fick inte så många år på nacken. Redan under första världskriget tvingades badet slå igen på grund av bränslebrist och för att spara på vattnet. Under 1916-1917 revs omklädningshytterna och marken återställdes kort därpå.

I dag kan man se badberget i grönområdet mellan Bredablicksvägen och Hersbyvägen. Det går en mindre stig i botten av sänkan.