ANNONS

En butik bakom butiksrånrekord

Sollentuna är, efter Stockholm, Göteborg och Malmö, den kommun i landet som hade flest anmälda butiksrån under förra året.

Men det finns anledning att ifrågasätta placeringen.
ANNONS

På pappret och i statistiken från Brottsförebyggande rådet ser det ut som att Sollentunas butiker hade stora problem med kriminella under förra året. Hela 30 butiksrån anmäldes under 2011, vilket är en ökning med flera hundra procent jämfört med året innan.

Bara Stockholm, Göteborg och Malmö hade fler butiksrån och sett till antalet brott per invånare slår Sollentuna de tre storstäderna med råge.

Intresseorganisationen Svensk handel gick ut med siffrorna i förra veckan och dessa spreds sedan vidare av Tidningarnas telegrambyrå (TT) till olika medier över hela landet, bland annat Radio Stockholm.

Polisen i Sollentuna kände dock inte alls igen sig när Lokaltidningen Mitt i ringde och frågade. Efter att man undersökt anmälningarna om butiksrån fann man förklaringen och ett stort frågetecken.

Under hösten anmälde en enskild butiksägare att han blivit rånad vid inte mindre än 21 separata tillfällen.

– Det är förvisso sant att det skett så här många anmälningar, men av statistiken kan man få känslan att det varit en rånvåg mot butiker i Sollentuna förra året, och så är det alltså inte, säger Kåre Wegersjö, vid polisen i Sollentuna.

Polisen vill dock inte berätta vilken butik som anmält alla dessa rån eftersom brottsutredningen pågår.

Är anmälaren trovärdig?

– Det kan jag inte kommentera, säger Kåre Wegersjö.

ANNONS