Mordförsöket planerades i en chattgrupp. Enligt ett meddelande som skickades efter dådet den 20 april i fjol, kan det ha varit ett krånglande vapen som räddade livet på det tilltänkta offret:

”Tydligen 1 skott gick av sen resten klicka”, löd meddelandet som citeras i domen från Södertörns tingsrätt.

Dömdes för medhjälp

En 17-åring dömdes på torsdagen för inblandning i dådet. Enligt domen deltog han i planeringen, bland annat genom att anlita spanare. Han dömdes för medhjälp till mordförsök, till sluten ungdomsvård. Strafftiden blev bara fyra månader, då han redan har ett längre straff för ett liknande brott att avtjäna.

En annan 17-åring som åtalats för stämpling till mord friades av tingsrätten för det. Enligt domen deltog han visserligen i en chatt där ett allvarligt brott diskuterades. Men det är inte bevisat att han skulle ha åtagit sig att mörda någon, menar tingsrätten.

Polisens tekniker hittade en patron i gräset intill Lingvägen.

Polisens tekniker hittade en patron i gräset intill Lingvägen.

Ur polisens förundersökning

Han dömdes däremot för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I en lägenhet där han höll till hittade polisen flera vapen och flera kilo sprängmedel, bland annat dynamit. Straffet blev sluten ungdomsvård i ett år och två månader.

Minderåriga friades

Enligt åklagaren var två minderåriga pojkar också med i planeringen inför skjutningen på Lingvägen i form av spanare. De åtalades aldrig eftersom de inte var straffmyndiga, men tingsrätten prövade ändå deras skuld. Båda friades.

Torsdagens dom gällde även flera andra brott, bland annat ett planerat mordförsök mot en person i ett kriminellt nätverk i Märsta. Totalt dömdes åtta personer varav flera till fängelse.