En fönsterruta om dagen krossades

Hässelbygårdsskolan är den skola i stadsdelen som drabbats hårdast av skadegörelse.
Hässelbygårdsskolan är den skola i stadsdelen som drabbats hårdast av skadegörelse.
108 fall av klotter och glaskross till ett värde av 150 000 kronor. För så mycket har Hässelbys och Vällingbys skolor förstörts under sommaren.

Soliga sommarkvällar ligger Hässelbygårdsskolan med sin närhet till Hässelby gårds centrum i ett tacksamt läge för häng och i vissa fall även förstörelse.

Med 20 krossade glasrutor och fyra fall av klotter under maj, juni och juli är skolan nämligen den i stadsdelen där det skett flest fall av skadegörelse.

Rektorn Happy Hilmarsdottir är förvånad över siffrorna.

– Visserligen var det ett stort antal fönsterrutor som slogs sönder i anslutning till skolavslutningen men 20 låter mycket, säger hon.

Enligt henne är det viktigt att hålla efter skadegörelse snabbt, eftersom en stökig miljö föder mer förstörelse.

– Vi har ett aktivt arbete och har inte mycket skadegörelse inne i skolan. Det här händer på kvällar och helger.

Den som ansvarar för skolornas yttermiljö är det kommunala fastighetsbolaget Sisab som äger stadens skol- och förskolebyggnader.

Totalt förstördes Hässelbys och Vällingbys skolor till ett värde av 150 000 under sommarmånaderna. Det handlar om sammanlagt 108 fall av klotter eller glaskross. Mer än en händelse om dagen.

– För varje krona vi tvingas lägga på att laga rutor, förlorar vi pengar vi kunde lagt på att rusta upp skolorna i stället, säger Thomas Bergsell, pressansvarig vid Sisab.

Och ytterstadsområden, som västerort är hårdast drabbade, menar han.

– Skolor i områden där färre rör sig på gatorna är hårdare drabbade än skolorna i city.

Sisab har de senaste åren satsat hårt på att minska skadegörelsen på skolorna. Något som faktiskt gett resultat. Förra året förstördes det för fem miljoner kronor mindre än år 2008.

– Kostnaderna har minskat och det beror på flera faktorer. Värmekameror, att väktare rör sig mer vid skolorna och att det ska vara fritt från leksaker och annat bråte på skolorna. Det har minskat förstörelsen och kanske framför allt bränderna.

Hittills i år har Sisab polisanmält 1 700 fall av glaskross på sina skolor i Stockholm. Trots det har bara 13 personer gripits vid fem olika tillfällen.

Att det sällan går att hitta de ansvariga är en bild Lennart Levander, brottsförebyggare på Västerortspolisen, håller med om.

– Mycket sällan. Det finns normalt inga vittnen och då läggs det ner.

Skolor i områden där färre rör sig på gatorna är hårdare drabbade än ­skolorna i cityThomas Bergsell, SISAB

Fakta

Så drabbades skolorna

Antal fall av skadegörelse (klotter eller glaskross) under maj, juni och juli:

Hässelbygårdsskolan: 24 fall

Vällingbyskolan: 14 fall

Nälstaskolan: 9 fall

Grimstaskolan: 8 fall

Loviselundsskolan: 6 fall

Björnbodaskolan: 5 fall

Torparmor förskola: 5 fall

Trollbodaskolan: 5 fall

Källa: SISAB