ANNONS

(rubrik saknas)

Det är grått, trist och blåsigt. Absolut inget väder för en heldag vid havet.

Om man inte är kite­surfare, förstås.
ANNONS

Man ser dem på långt håll. De vingformade färgglada drakarna flyger kors och tvärs över havs­ytan, ofta i hisnande fart.

Förhållandena denna mulna dag med 8–9 grader sydvästlig vind är perfekta för kitesurfning. Drakarna, eller skärmarna, styrs med linor av fartälskare som står på brädor och forsar fram över vattnet.

– Stranden är vårt kontor, ­säger Björn Lundin som driver Stockholms Kiteboardcenter vid Askfatsstranden på Dalarö i ­Haninges skärgård.

Här får rena nybörjare en första lektion i hur man kitesurfar. 43-årige Björn Lundin har själv hållit på med kitesurfning i 15 år.

– Om det blåser över tio sekundmeter går det att göra höga hopp med brädan, och hastighetsrekordet för att köra rakt fram på vatten­ytan är 109 kilometer i timmen. Brädan är rodret och kiten (draken) är motorn, brukar jag säga. Och själv är jag den lycklige!

Kitesurfning har exploderat i Sverige sedan sporten kom hit i slutet av 1990-talet. Bara i Stockholmstrakten finns cirka 1 500 utövare.

Utrustningen är relativt dyr. Om man vill köpa ett paket med kite, bräda, sele och våtdräkt kostar det strax under 20 000 kronor, och ett bra begagnat paket går på cirka 12 000 kronor. Men det går också att hyra utrustning.

Fram på selen finns en krok där linorna till kiten fästs. Därmed har surfaren händerna fria och kan styra med hjälp av en styrbom.

Tidigare var säkerheten inte den bästa i denna extremsport. Men i Sverige har det bara inträffat en olycka med dödlig utgång.

ANNONS

– Det var i Halmstadstrakten. En kastby gjorde att kiten for in över land och i backen. Killen bröt nacken.

I takt med att säkerheten har förbättrats har nyfikna och åksugna strömmat till sporten.

De verkliga våghalsarna kitesurfar gärna i rejält hårda vindar. Ju mer det blåser, desto mindre måste kiten vara.

– Jag har hört talas om folk som varit ute i 50 sekundmeter, säger Lundin. Då är kitens yta bara tre, fyra kvadratmeter.

Fakta

En form av segling

Kitesurfning kan beskrivas som en kombination av skärmflygning och vågsurfning.

Utövaren står på en bräda och seglar med en kite (eller drake) som är kopplad med linor till en sele.

När draken styrs i vinden genereras kraft i seglet. Precis som i segling kan man åka med vinden, eller kryssa mot den.

Fakta

skola för nybörjare

Kitesurfning anses vara en snäll extremsport. Många nybörjare kan efter en heldags grundkurs klara sig på egen hand.

Under sommaren erbjuds bland annat kurser på Dalarö. Där huserar Stockholms Kiteboardcenter med öppettider klockan 9–21 alla dagar. De som vill prova rekommenderas att ringa först.

Grundkursen kostar 1 995 kronor. Inga förkunskaper krävs.