ANNONS

’’En förskingring av skattepengar’’

Dag Ericsson (V) tycker att både vårdcentraler och dagis har sålts till underpriser. ”Köparna får i princip bara betala för inventarierna och sedan kan de göra rejäla vinster år efter år”, säger han.
Dag Ericsson (V) tycker att både vårdcentraler och dagis har sålts till underpriser. ”Köparna får i princip bara betala för inventarierna och sedan kan de göra rejäla vinster år efter år”, säger han.
År 2008 köpte fyra läkare vårdcentralen Vallentuna Doktorn från landstinget.

Då var prislappen 285 000 kronor – i dag delar läkarna på miljonvinster varje år.
ANNONS

2,9 miljoner. Så mycket pengar har de fyra aktieägarna i Vallentuna Doktorn AB tagit ut ur företaget bara i form av ”extra utdelning” på mind­re än två år.

Alla fyra är läkare på vårdcentralen, som de fick köpa för 285 000 kronor.

– Det är läskigt. Jag tycker att det är förskingring av våra skattepengar, säger Dag Ericsson, ordförande för Vänsterpartiet i Vallentuna.

Sedan vårdcentralen privatiserades har vinsterna överstigit miljongränsen varje år. Vinster som fördelas jämnt mellan de fyra läkarna.

– Man hör den ena liknande historien efter den andra, både om vårdcentraler och om dagis. Verksamheterna slumpas bort. Köparna får i princip bara betala för inventarierna och sedan kan de göra rejäla vinster år efter år, säger Dag Ericsson.

Samma år som Vallentuna Doktorn såldes var även husläkarmottagningen Serafen till salu. Affären har nyligen blivit mycket uppmärksammad eftersom läkarna som köpte mottagningen sålde den vidare till en vinst på över 19 miljoner, enligt Vänsterpartiet.

– Det är problematiskt att vinsterna går till privatpersoner i stället för att återinvesteras i vården och gå till utbildning av personal till exempel. Det är skattebetalarnas pengar som hamnar i enskilda personers fickor, säger landstingspolitikern Birgitta Sevefjord (V), om försäljningen av Vallentuna Doktorn.

Det exakta beloppet som Serafen såldes för är hemligt, men Vänsterpartiet säger sig ha säkra källor.

Dag Ericsson tror att lika stora pengar finns att tjäna även på Vallentuna Doktorn, utöver de miljoner som plockas ut varje år.

ANNONS

– Förmodligen är vårdcentralen värd minst tio miljoner. Serafen är ju större, men att man kan få tio miljoner för Vallentuna Doktorn känner jag mig säker på, säger han.

Ytterst ansvarig för beslutet att sälja Vallentuna doktorn och Serafen var Chris Heister, då ordförande i landstingsstyrelsen för Moderaterna.

Numera är hon landshövding i Stockholm och har lämnat politiken.

I en mejlintervju med Mitt i Vallentunasteget svarar hon så här om vårdcentralernas priser när de såldes:

– Fyra år senare kan alla vara efterkloka och det finns säkert saker som kunde ha gjorts bättre, men det var den värdering som bedömdes vara marknadsmässig just då.

Moderaterna i Vallentuna kommun har inte velat uttala sig eftersom vården är en landstingsfråga.

Mitt i Vallentunasteget har försökt nå de fyra ägarna bakom Vallentuna Doktorn vid flera tillfällen. De har inte ringt tillbaka.

Fakta

Så mycket tjänar läkarna

här har Vallentuna Doktorns bokslut sett ut sedan uppköpet:

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.