En frihetskamp i parkerna

Yllet (Maria Sundbom) övertalar den 100-åriga Gubben (Shebly Niavarani) att hjälpa till att befria hennes kamrater.
Yllet (Maria Sundbom) övertalar den 100-åriga Gubben (Shebly Niavarani) att hjälpa till att befria hennes kamrater.
Solidaritet och motstånd – och massor av musikalisk glädje. Det är den ­röda tråden i Park­teaterns uppsättning ”Kåldolmar och kalsipper.”

Regissören Kajsa Isakson är lycklig över att få göra en scenversion av Nationalteaterns 1970-talsskiva.

Det står en hög, flätad korg på ­Galärparkens scen på Djurgården. När Yllet (Maria Sundbom) kommer vandrande i skogen får hon genast syn på den. Hon är trött och öppnar locket för att lägga sig i korgen och sova. Då får hon en chock. Fram hoppar en uråldrig gubbe (Shebly Niavarani) med långt vitt skägg.

– Gå bort ditt äckliga barn, skriker han ilsket och viftar med armarna.

Så inleds bekantskapen mellan flickan Yllet och Gubben (som är 100 år och samtidigt ett nyfött barn) i Parkteaterns föreställning ”Kåldolmar och kalsipper”. Inte särskilt kärvänligt alltså, men faktum är att Yllet lyckas övertala Gubben att hjälpa henne. Hennes kamrater är nämligen fångar hos elaka kungar från Västerlandet. De tvingas slita i en gruva, hungriga, frusna och misshandlade.

– Överdrift och påhitt, hävdar Gubben först.

Men sedan ger de sig i väg på ett räddningsuppdrag som blir ett äkta äventyr. De ackompanjeras av livebandet Club Killers som fyller Galärparken med reggae, ska, rock steady och calypso – dansanta tolkningar av Nationalteaterns 70-talslåtar.

Viktor Brobacke, kapellmästare och trombonist i Club Killers och dessutom föreställningens Berättare, har länge älskat låtarna.

– Det här är viktig och bra musik som behöver spelas live igen. Vi har ett samhälle där folk puttas ut och inte får vara med. Det här handlar om att alla behövs, även 100-åriga gubbar och barn, säger han när visningen är över.

Viktor Brobacke, Maria Sundbom, Shebly Niavarani och regissören Kajsa Isakson har slagit sig ner på en filt i gröngräset. Där pratar de engagerat om ”Kåldolmar och kalsipper”. Innehållet är högaktuellt, framhåller de. Bara vissa tidstypiska inslag – som resan till Vietnam – har tagits bort.

– Jag växte upp med den skivan och älskade den. Som regissör har jag länge haft den på min lista över sådant jag vill sätta upp. Det är en riktig saga med äventyr och magi – och den handlar om att göra motstånd och om att vara solidarisk. Vartenda barn i Sverige behöver höra om det. Och även alla som anser sig vara vuxna, säger Kajsa Isakson och får medhåll.

– Det finns fortfarande tyranner världen över och folk som sliter ont i gruvorna. Här i Sverige är till exempel barnmorskorna dagens gruvarbetare. Deras arbetsvillkor borde vara allas angelägenhet, säger Maria Sundbom som också hon växt upp med skivan.

Shebly Niavarani spelar både Gubben och ett spöke som påminner rollfigurerna om vikten av att jobba tillsammans när de tappat bort varandra. Ett sådant spöke behövs i dag också, tycker han.

– Vi lever i ett samhälle som blivit mer och mer individbaserat. Alla tänker på sin egen pension och sina egna barns dagis – inte på vad vi skulle kunna göra ihop.

Solidaritet, kamp, motstånd. Det är många allvarliga ord. Det innebär inte att föreställningen är tung, betonar gänget.

– Nej, Jag skulle vilja kalla den fantasifull och absurd, säger ­Shebly Niavarani och skrattar.

Det här handlar om att alla behövs, även 100-åriga gubbar och barn.Viktor Brobacke

Fakta

Här är alla speldatum och platser

Galärparken på Djurgården: Den 4–6 juni klockan 18.

Margaretaparken i Enskede: 7 juni klockan 18 samt den 8–9 juni klockan 19.

Farstabadet: 11–12 juni klockan 18.

Vinterviken: 13–14 juni klockan 18.

Spångadalen: 15–16 juni klockan 19.

Rålambshovsparken: 18–20 juni klockan 18 samt den 21 juni klockan 14.