ANNONS

En guldklimp i svampskogen

Den är inte vanlig i Flemingsbergsskogen – men den finns här. Svampexperten Kjell Hedberg vet hur man hittar den åtråvärda goliatmusseronen.
Den är inte vanlig i Flemingsbergsskogen – men den finns här. Svampexperten Kjell Hedberg vet hur man hittar den åtråvärda goliatmusseronen.
I Flemingbergsskogen kan den som är skarpögd hitta sällsynta svampar, som den exklusiva goliatmusseronen.

– Skogen här är en av de mest unika i hela ­världen, säger experten Kjell Hedberg.
ANNONS

Vi är på upptäcktsfärd, det kittlar i nerverna. Svampplockarna är många i Flemingsbergsskogen, men medan de flesta följer de stora stigarna svänger svampexperten Kjell Hedberg in över tallhedarna.

– Jag hittade den första för tre år sedan. Och nu i veckan har jag hittat flera stycken, säger han.

”Den” är det unika fyndet, en goliatmusseron. En svamp som är dyrbar och sällsynt, som japaner äter som en delikatess och som de kan betala cirka 15 000 kronor per kilo för.

– Den trivs i Norrland, men är hittills oupptäckt i Stockholms län. Tills nu.

Kjell Hedberg utbildade sig till mykolog, svampexpert, för 30 år sedan och Flemingsbergsskogen har lockat honom sedan dess, då skogen är cirka 7 000 år gammal.

– Här finns mängder av unika svamparter. Jag har hittat som ramarior som aldrig tidigare hittats. Och titta, vad kul, en blomkålssvamp. Det är en fantastisk matsvamp som blir riktigt god till en bra biff.

Vid kanten av det som en gång var en sjöbotten går Kjell Hedberg med näsan först. Han sniffar i luften, och förklarar:

– Goliatmusseronen har en tydlig doft. Här är rätt plats, här finns mossan, de gamla tallarna. Men wow, titta.

Han sätter sig i mossan. Vi har varit ute i skogen i närmare tre timmar och vi har nu hittat det som vi sökte efter. Goliatmusseroner. Fyra stycken.

ANNONS

– Jättehäftigt. Det är det jag säger – det finns exceptionella värden i den här skogen. Den är fantastisk att äta, bara att steka i bra smör och ha på lite salt. Då får man fram svampens arom.

Vi tar med svamparna, de väger knappt någonting, men penningvärdet får dem att kännas tunga.

Richard Vestin, naturinformatör på kommunen, var skeptisk när Kjell Hedberg för tre år sedan informerade om fyndet av den åtråvärda svampen.

– Jag trodde honom inte. Men han hade rätt – en av världens coolaste svampar finns i Huddinges skogar.

Han berättar att hela Sverige svampexpertis var ute förra året i Flemingsbergsskogen för att hitta just goliatmusseroner.

– Men det finns väldigt lite av den här. Det är inte bara att gå ut och plocka mängder. Jag hoppas att folk ser det större värdet: att titta på svampen och låta den stå i stället för att roffa åt sig, säger Richard Vestin.

Väl hemma tittar jag på svampen där den ligger på diskbänken, jag har roffat åt mig den och kan inte låta bli att följa Kjell Hedbergs tillagningstips. När den väl är stekt och ligger på en macka hoppas jag att det verkligen är en goliatmusseron. Jag tar en tugga. Konsistensen är som svamp mestadels är. Men aromen påminner om en rökig whisky. Jag går och lägger mig, nöjd, med en 800-kronorssvamp i magen.

Fakta

Tricholoma matsutake

Goliatmusseron är en av världens dyraste matsvampar. Den finns framför allt i norra och mellersta Norrland. I Syd- och Mellansverige är den sällsynt och växer främst på magra tallhällmarker.

Svampen anses vara en delikatess i Japan, vilket har gjort att den fått så höga priser och har börjat exporterats dit.

Den 13–14 september har Kjell Hedberg svamputställning i Lida friluftsgård.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.