En hyrtomte som överraskar

Victor Mukeng presenterar sig som jultomten framför barnen Arjen och Basir i Fisksätra.
Victor Mukeng presenterar sig som jultomten framför barnen Arjen och Basir i Fisksätra.
I fem år har Victor Mukeng från Kongo jobbat som hyrtomte på julaftnar.

– Folk kan bli lite tveksamma när de ser mig, men barnen blir alltid glada, säger han.

När de som vill hyra en tomte på julafton hör av sig till Victor Mukengs anonyma mejladress brukar de ibland vilja ha bilder på ”Tomten” skickade till sig innan de gör bokningen, berättar Victor Mukeng från Fisksätra. Men det undviker han att göra.

– När jag kommer in så blir de i stället väldigt överraskade, säger han.

Victor Mukeng arbetar till vardags som konstnär och fritidspedagog och är pappa till fyra barn. Han tror att bilderna på honom, som han själv uttrycker det, som en ”färgad tomte”, skulle få många att backa.

– Det hände att jag skickade bilder till en familj, då valde de att backa. Jag blev lite ledsen den gången, det kändes som att det var för att jag var färgad, säger han.

Han började jobba som hyrtomte för fem år sedan, på en firma som gick i konkurs kort efter. Sedan dess kör han eget, och det går bra. I år har han fem beställningar som väntar och han återser en del kunder.

– Folk har nog aldrig sett en tomte som mig komma in genom dörren. När jag besökte mina släktingar i Vårby gård för flera år sen så blev de väldigt överraskade, men de blev också glada, säger Victor Mukeng.

Han har fått känna av en del fördomar, men det tar han med ro.

– Folk kan bli lite tveksamma när de ser mig, men barnen blir alltid glada, de har ju ingen aning om vilken tomte som kommer. Jag är ju tomten! Barnen brukar fatta det på en gång, säger Victor Mukeng.

I Stockholm finns det flera personer som erbjuder sig att vara jultomte på julafton. Tomten finns att hyra på olika annonssajter på nätet och på till exempel hyrtomte.se och jultomtarna.se där man kan boka redan i mitten på året.

Att hyra en tomte tycks också vara populärt. Robert Reinfeldt, vd på Jultomtarna, skriver i ett mejl att de är fullbokade och att de inte har tillräckligt med jultomtar.

Victor Mukeng tar 600 kronor per besök och han jobbar i hela Stockholm med sin röda bil.

– Om barnen frågar var jag kommer ifrån så säger jag Nordpolen. Men jag berättar att jag rest väldigt mycket och att jag fastnade i Afrika och blev lite brun, säger Victor Mukeng.