ANNONS

En kärleksförklaring till Brevik

Daniel Kafle hade planer på att lämna kommunen. Men så började han åka ut till Brevikshalvön och fotografera – och nu vill han bosätta sig där.
ANNONS

– Många Tyresöbor tar sig kanske aldrig ut till Brevikshalvön, men där finns så mycket vacker natur, säger Daniel Kafle.

Själv bor han på Farmarstigen i Tyresö, men har inte upptäckt naturen på riktigt förrän nu. Kameran blev dock hans vän redan under tonåren då han gav sig ut och fotograferade i närmiljön i Tyresö.

Det började när han var 17 år och med en kollega till honom på Ica ringen i Tyresö som gillade att fotografera.

– Jag hängde på och köpte utrustning. Jag lärde mig mycket av honom, sedan har jag testat mig fram. Och tittat mycket på andra professionella fotografers bilder.

För några år sedan började intresset ge lite jobb i form av bröllopsfotografering. Numera får han så många förfrågningar att han frilansar på deltid i kombination med ett jobb som säljare.

– Bröllop och natur ligger mig varmt om hjärtat att fotografera. Bröllop det är det absolut roligaste, och det slår till och med att fotografera natur. Att få vara där på ett pars stora dag, det är magiskt, säger han.

Att han valde naturen ute på Brevikshalvön som motiv för utställningen på Trollbäckens bibliotek var av praktiska skäl. När jobbet som säkerhetsproduktssäljare var över för dagen var Brevikshalvön den närmsta skärgård att åka till.

– Jag tycker om Tyresö mycket, mycket mer nu än innan jag började med det här projektet. Här finns sådan otroligt vacker natur, säger han.

Det är just det han vill ge vidare till Tyresöborna när han nu ställer ut bilderna på Trollbäckens bibliotek, med vernissage den 11 februari.

ANNONS

– De flesta bilderna är tagna vid skymning, landskapet är mycket mera tilltalande då tycker jag. Jag jobbar så att jag efteråt förstärker bilderna och drar fram starka färger.

Genom att bearbeta bilderna efteråt vill han skapa samma känsla som betraktaren kan få av en fin solnedgång. Om bilden då blir konst eller ett fotografi tycker Daniel Kafle går hand i hand.

– När jag skapar något vackert blir det konst.

Den största behållningen under projektet tycker han oftast kom i bilen.

– Glädjen kom först när jag satte mig där och körde hemåt på de långa slingriga Breviksvägarna. Då kunde jag få känslan av att jag i dag har fått en bra bild.

Naturfotograferingen passar också Daniel Kafle som person – att få stanna upp och vara ute själv är för honom sinnesro.

– Att fotografera min sinnesro gör också att jag har minnena kvar. Min andra sociala sidan får jag jobba med när jag fotograferar bröllop.

Daniel Kafle har inga nya projekt på gång just nu. Ambitionen är dock att hitta nya ställen ute på Brevik och dokumentera ännu mer av Tyresö.

Och att jobba för att förverkliga sin nya dröm – att bosätta sig i Brevik.

Fakta

Tycker om starka färger

Namn: Daniel Kafle.

Ålder: 29 år.

Bor: Farmarstigen, uppvuxen i Bollmora.

Skymningar som motiv: ”Jag gillar inte att gå upp tidigt på morgonen, om jag verkligen inte måste. Så det blir sällan att jag fotograferar soluppgångar, utan de allra flesta bilder som jag tar är vid skymning.”

Aktuell med: Fotoutställning på Trollbäckens bibliotek mellan den 11 februari och 7 mars.