”En liten upprättelse”

Lärarvikarien drog eleverna i håret. Jonas Näslunds och Gabriell Boyacis söner var två av de drabbade. Gabriell Boyaci är kritisk till att skolan överhuvudtaget rekryterade mannen.
Lärarvikarien drog eleverna i håret. Jonas Näslunds och Gabriell Boyacis söner var två av de drabbade. Gabriell Boyaci är kritisk till att skolan överhuvudtaget rekryterade mannen.
Lärarvikarien på Hagnässkolan ryckte, drog och lyfte eleverna i håret.

Nu döms han för misshandel av sex barn i tioårsåldern.

– Det är en liten upprättelse, säger pappan Gabriell Boyaci.

Det var i januari i år som en man anställdes på ett tre veckor långt vikariat på Hagnässkolan i Brunna. Det var första gången den tidigare ostraffade mannen skulle undervisa på en skola.

Mannen tyckte att undervisningen var jobbig. Han har själv sagt i förhör att eleverna struntade i ordningsreglerna och saboterade undervisningen.

Han medger att han tappade fattningen och för att återställa ordningen ryckte han fem pojkar i håret. När han var stressad över att en flicka inte lämnade klassrummet på rasten drog han ut henne med våld.

Attunda tingsrätt konstaterar att det kan ha funnits en viss anledning för att tillrättavisa eleverna, men att vikariens beteende är ”oförsvarligt” och att barnen befunnit sig i en skyddslös situation.

Nu döms mannen för misshandel till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Dessutom ska han betala skadestånd på mellan 5 000 och 10 000 kronor till fem av eleverna. Gabriell Boyacis son är en av dem.

– Jag blev jätteledsen och började gråta när han drog mig i håret, berättar pojken.

Några av barnen fotograferade mannens angrepp och visade bilderna för annan personal på skolan. Vikarien avskedades.

När Jonas Näslund, vars son också är en av de drabbade, fick se bilderna blev han gråtfärdig.

– Man känner sig maktlös. Man vill ju skydda sina barn från allt hemskt. Men det går inte och det märkte man verkligen här. Jag hoppas att mannen fattar vad han gjort.

Enligt den dömde mannens försvarsadvokat, Tove Nichols, tycker han att utgången blev olycklig.

– Men visst våld, som han själv kallar det, är tillåtet för att upprätthålla ordningen i en urspårad klassrumssituation, säger hon.

Enligt henne jobbar den straffade läraren ännu med ”samhällsinsatser för barn”.

När skolpersonal anställs måste de visa ett utdrag ur brottsregistret för att bevisa att de inte är olämpliga att arbeta med barn. Men när vikarien började nöjde Hagnässkolan sig först med att han intygade att utdraget inte innehöll några hinder.

– Efter den här händelsen ändrade vi det. Nu börjar ingen innan de visat upp utdraget, säger rektorn Malin Jansson Lundberg.

Händelsen har anmälts till Skolinspektionen, men ärendet är ännu inte avslutat.

Gabriell Boyaci har försökt förklara för sin son att det bara var en person som betedde sig illa, att föräldrar och fröknar inte får göra så mot barn.

– Barnen är fortfarande skärrade. De är bara barn. Det spelar ingen roll att han blev dömd, de lever med det här ändå.