ANNONS

En livsfarlig lek med döden

Arrivas driftchef Petrus Sarmento är oroad över utvecklingen att unga tjuvåker på utsidan av tvärbanans vagnar. "Du kan bli mosad", säger han.
Arrivas driftchef Petrus Sarmento är oroad över utvecklingen att unga tjuvåker på utsidan av tvärbanans vagnar. "Du kan bli mosad", säger han.
Här på kopplingen mellan vagnarna tjuvåker barnen.
Här på kopplingen mellan vagnarna tjuvåker barnen.
Problemet har särskilt uppmärksammats i Hammarby sjöstad.
Problemet har särskilt uppmärksammats i Hammarby sjöstad.
Barn och ungdomar tjuvåker mellan tvärbanans vagnar – en lek förenad med livsfara.

Nu sätter Arriva in extra vakter för att få stopp på problemet.
ANNONS

De senaste månaderna har resenärer och personal på Arriva, företaget som kör tvärbanan, uppmärksammat hur ungdomar tjuvåker på kopplingen mellan vagnarna på tvärbanan. En lek förenad med livsfara.

– Ramlar du ner emellan, då har föraren ingen chans att se dig. Du blir överkörd, säger Petrus Sarmento, driftchef på Arriva.

Problemen med koppelåkningen är främst lokaliserade till Hammarby sjöstad. Det blev mer märkbart, enligt Arriva, efter att tvärbanan började rulla igen efter avstängningen i somras.

Kopplingsåkandet har mest observerats på dagtid, runt lunch eller tidig eftermiddag. Ibland har det kommit rapporter varje dag om att ungdomar åkt på utsidan av vagnarna, men i snitt är det några i veckan, enligt Arriva,

– Det är första gången vi uppmärksammar den här typen av problem på tvärbanan. Vi har aldrig tidigare haft en dödsolycka på tvärbanan, och vi vill gärna att det ska fortsätta vara så, säger Petrus Sarmento.

För att försöka stoppa koppelåkandet har Arriva nu satt in vakter, som ska hålla ett extra öga runt hållplatserna i sjöstan på eftermiddagarna när skolorna slutar.

Arriva har även varit ute och informerat i klasser på Sjöstadsskolan, och kommer även att prata med andra skolor i området.

– Man tror kanske att det inte är så farligt, att tågen kör långsamt i stadsmiljön. Men vi önskar att de förstår hur allvarligt det här är. Det är en helt livsfarlig lek, säger Jenny Egeland, informatör på Arriva.

När Mitt i Södermalm frågar runt är det flera Sjöstadsbor som uppmärksammat problemet. En av dem är Angelica Lüth, som sett två tjejer i femtonårsåldern tjuvåka på kopplingen.

ANNONS

– Det går så snabbt, man hinner inte säga till dem, säger hon.

Att åka på utsidan av spårtrafik är i sig inget nytt fenomen. För några år sedan uppmärksammade Lokaltidningen Mitt i och flera andra medier problemet, efter att unga killar lagt upp videor på sig själva på Youtube när de tågsurfade.

Polisen säger att de inte har hört talas om personer som åker på utsidan av tvärbanan, men att de känner till fenomenet.

– Det förekommer sporadiskt, säger Per Lindgren, polisinspektör som arbetar med kollektivtrafiken.

Han berättar att de som åker på utsidan på spårfordon gör sig skyldiga till ett brott enligt ordningslagen. Straffpåföljden är böter på 1 000 kronor.

– Det är inga jättestraff, men störst risk är väl för den som åker. Skulle du rasa och hamna under tåget så riskerar du att bli av med en och annan kroppsdel, säger Per Lindgren.

Han tror att tjuvåkandet mellan vagnarna kan vara ett sätt för ungdomar att visa upp sig inför kompisarna.

– Det är väl ungdomligt oförstånd. Att de tycker att det är ballt. Men det är inte speciellt genomtänkt. Du riskerar att få sätta livet till.

Fakta

Tågsurfa är ett brott

Att åka på kopplingen mellan tvärbanevagnar, att åka på tunnelbanetak eller mellan vagnarna på ett pendeltåg är ett brott under kategorin ”övriga brott mot ordningslagen”.

Brottet får samma konsekvenser som om man skulle få en hastighetsöverträdelse i trafiken – det blir ingen polisanmälan utan endast en böteslapp.

Brottet rubriceras som olovligt beträdande av spårfordons utsida och ger 1 000 kronor i böter.

Enligt polisen är det relativt ovanligt beteende i trafiken.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.