ANNONS

En lokalbulle tack!

Oskar Söderlind startade Aspuddens bokhandel för tre år sedan. Bokhandeln inhyser både kafé och förlag och är uppskattad av de närboende.
Oskar Söderlind startade Aspuddens bokhandel för tre år sedan. Bokhandeln inhyser både kafé och förlag och är uppskattad av de närboende.
Parallellt med galleriatrenden växer intresset för att handla lokalt.

Allt fler vill ha småbutiker i sina hemmakvarter, visar studier.

– Det är inte så konstigt. Alternativet är ju att förorten blir en sovstad, säger Oskar Söderlind, på Aspuddens bokhandel.
ANNONS

När ett nytt fik eller en liten affär öppnar i förorten blir folk oftast väldigt glada. Det säger Niklas Svensson, biträdande chef på stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.

– Det finns ett sug efter det lokala och en glädje i att det utvecklas, och det är ju lite intressant eftersom det går rakt emot galleriatrenden, säger han.

När man i undersökningar frågar vad folk vill ha i sin stadsdel märks en stor efterfrågan på lokala fik, restauranger och affärer.

– Folk vill ha variation och ett lokalt utbud, säger Niklas Svensson.

Trenden syns tydligt på flera håll i söderort, bland annat i Aspudden. Ett exempel är brödbutiken och kaféet Bonne Femme som öppnade för ett år sedan, ett stenkast från tunnelbanan. Kunderna utlovas färskt bröd bakat från grunden i ett stenugnsbageri i Hammarbyhöjden.

Magda Nowica som jobbar i butiken, berättar att många tar sig en frukost här på väg till jobbet på morgonen.

– Jag tror att småbutiker och bagerier ger en hemkänsla. De flesta som kommer hit och fikar är stamkunder, alla känner varandra. Det blir som en familj.

En bit bort ligger Aspuddens bokhandel och kafé, som ordnar författaraftnar och föredrag. Det var för tre år sedan som verksamheten öppnade i en före detta fotvårdslokal. Det kan tyckas vågat att ge sig in i den pressade bokbranschen.

– Men det fungerar tack vare att vi har en annan verksamhet här också. Vi driver sedan tio år tillbaka ett eget bokförlag. Och folk handlar ganska mycket här, säger Oskar Söderlind.

ANNONS

Men vurmen för det lokala är egentligen inte en mottrend mot stora köpcentrum, säger Niklas Svensson på stadsbyggnadskontoret.

– Folk åker fortfarande till gallerior för att det är bekvämt. Suget efter gallerior har inte avtagit och det växer fortfarande fram nya. Det handlar om två parallella trender som speglar storstadsmänniskans behov av båda delarna.

Föredrar du stora gallerior eller små lokala centrum?

Göran Wass, 79, Aspudden

– Det går inte att utesluta vare sig gallerior eller lokala centrum. Små centrum är bra, jag brukar köpa sushi här. Men butikerna måste vara konkurrenskraftiga.
Camilla Skyttman, 22, Aspudden

– Det är mysigt med småbutiker, att gå till bageriet och köpa färskt bröd. Men storhandla gör jag i gallerian. Här springer jag in och köper fil och mjölk.
Karin Lindahl, 29, Aspudden

– Jag föredrar definitivt det lokala, det får gärna vara ekologiskt och småskaligt. Vi har inte bil, bor nära tunnelbanan och handlar mat i lokala Ica.
Johan Åström, 29, Aspudden

– Jag föredrar småbutiker, det är roligare med en mångfald av företag än bara stora kedjor. Men jag har inte funderat på det här så mycket.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.