En mast med fingret i luften

Högst upp på masten sitter mätaren som kontrollerar vinden 24 meter över marken. Miljöutredaren Dan 
Arvidsson berättar att det sitter mätare på olika höjd.
Högst upp på masten sitter mätaren som kontrollerar vinden 24 meter över marken. Miljöutredaren Dan 
Arvidsson berättar att det sitter mätare på olika höjd.
På en åker i Tumba står masten som har fingret i luften. Med sina ståtliga 24 meter passerar varken sol, vind eller vatten utan upptäckt.

Från och med nu kan Botkyrkaborna ta del av allt den meteorologiska stationen får reda på.

Kan du och grannen inte komma överens om hur mycket det blåste i november – eller om det töade på julafton för två år sedan? Nu kan du få svar på de flesta av dina frågor om hur vädret varit. Informationen från masten har nämligen blivit tillgänglig för alla via kommunens hemsida.

– Det vore ju synd om bara vi på kommunkontoret skulle kunna ta del av det här. Och Hamra gård som jobbar med jordbruk blev också intresserade av vår statistik, säger miljöutredaren Dan Arvidsson.

När vi nu befinner oss i mars går det med hjälp av kommunens databas att konstatera att februari överlag varit en betydligt mesigare resa än samma månad för exempelvis tre år sedan.

Då var de bitande köldknäpparna många och kvicksilvret kröp som mest ner till -23,8 grader vid halv elva på kvällen den 4 februari. De Tumbabor som missat löpsedlarna om ryss­kyla och ändå gjorde misstaget att ge sig ut på gatorna den mörka kvällen hade skäl att ångra sig.

Är du intresserad av väder privat?

– Jo, vi är ju beroende av vädret. Och det är något som folk talar om. Men jag ligger ju inte i nivå med John Pohlman precis, säger Dan Arvidsson.

Men det är inte för att ha underlag till samtalsämnen på kafferasten som tjänstemännen på kommunen studerar väderförhållandena. Inte heller för att pricka in bästa vädret för semesterveckorna. I stället används informationen från masten som funnits sedan 1992 inför exempelvis byggen av nya bostadsområden.

– Med datan kan vi beräkna spridning av luftföroreningar för att avgöra om det är lämpligt att bygga i närheten av en speciell väg eller använda data som underlag för bullermätningar. Du kan också se förhärskande vindriktningar och hur luften skiktar sig.

Sidan uppdateras tre gånger per dygn och det går att se information sedan den 1 januari 1993.

– Sedan kommer det fyllas på allteftersom.

Fakta

Masten mäter sol och regn

Solljus (globalstrålning)

Nederbörd

Temperatur

Vindhastighet

Vindriktning

Databasen hittar du under fliken Klimat & Miljö på kommunens hemsida.