En mästare på desserter

Tog tre dagar. Ått Padtum Söderström är noga med detaljerna. Det syns på hennes chokladelefant. Varje rynka i elefantens hud har hon gjort med precision.
Tog tre dagar. Ått Padtum Söderström är noga med detaljerna. Det syns på hennes chokladelefant. Varje rynka i elefantens hud har hon gjort med precision.
Med influenser från uppväxten i Thailand ska Ått Padtum Söderström från Tumba göra avtryck i tv-tävlingen Dessertmästarna.

Själv kan hon dock komma att missa programmet, på grund av en välgräddad och efterlängtad bulle.

Många som pratar med bagaren och konditorn Ått Padtum Söderström kan inte låta bli att skämta om hennes nuvarande tillstånd, med kommentarer som ”jag ser att du har en bulle i ugnen, konditorn”.

Men det blir, tro’t eller ej, värre än så. Barnet hon nu bär på är nämligen beräknat att komma den 4 oktober – kanelbullens dag.

– Jag och min man tänkte inte först på det, men när vi kollade på almanackan och såg att det var kanelbullens dag tyckte vi att det var oerhört bra tajming, säger Ått Padtum Söderström.

– Speciellt eftersom han också är bagare.

Förutom att hon snart ska ha barn har det hänt en hel del annat i Ått Padtum Söderströms liv den närmaste tiden. Hon är nämligen en av deltagarna i årets säsong av ”Dessertmästarna” i Kanal 5. Varje vecka tävlar 13 personer för att undvika utslagning och till slut få titeln årets dessertmästare.

Alla som tävlar är välmeriterade proffs, Ått Padtum Söderström är inget undantag. De senaste två åren har hon hunnit med att tävla i SM för unga bagare där hon slutade fyra och gå ut som kursetta på yrkeshögskolan för bagare och konditor i Kristianstad.

I och med fjärdeplatsen på SM ingick hon även i juniorbagarlandslaget som vann EM-guld samma år. Nu jobbar hon som bagare och konditor på Vår gård i Saltsjöbaden.

– Jag började egentligen baka när jag flyttade till Sverige från Bangkok. Då var jag 17 år. Jag märkte ganska fort att jag var duktig på det och har satsat på det just därför.

Ått Padtum Söderström berättar att hon influeras mycket av smakerna från hemlandet Thailand när hon bakar.

– Jag använder gärna kokos, mango och chili i mina desserter. Det blir lite mer annorlunda och överraskande smaker då, säger hon.

– En av mina specialare är kokosglass med mango och jordnötter.

En av Ått Padtum Söderströms speialiteter är chokladskulpturer. När vi träffar henne i lägenheten i Storvreten visar hon upp den chokladelefant som hon gjorde till sitt examensarbete på yrkeshögskolan.

– Den tog ungefär tre dagar att göra. Jag utgick från en liten modellelefant, berättar hon.

Tävlingarna i årets upplaga av Dessertmästarna är enligt Kanal 5 tuffare än någonsin. Det håller Ått Padtum Söderström med om.

– Alla är ju proffs och det märks. Men det var svårt när man bara fick en korg med ingredienser utan att vara förberedd och bara baka ihop något som skulle tyckas om av juryn. Det var nog det svåraste, att komma på snabbt vad man skulle göra.

Fakta

Går upp innan fyra på morgonen

Namn: Ått Padtum Söderström.

Ålder: 25 år.

Familj: Maken Adam Söderström (årets bagare 2014). Utökning väntas inom kort.

Bor: Storvreten, Tumba.

Jobbar: Bagare/konditor på Vår gård i Saltsjöbaden.

Vaknar: Före klockan fyra på morgonen för att hinna till jobbet vid sju.

Aktuell: Tävlar i tv-programmet Dessertmästarna, som börjar sändas i Kanal 5 nästa tisdag, den 6 oktober.