Smått förälskade i Hjördis

Gourmé och Gourmand hade bespetsat sig på ett relativt nyöppnat litet hak på östra Söder, och när det för andra gången på kort tid visade sig ha stängt – en lördagkväll till på köpet – gav de upp och gick planlöst till första bästa etablissemang i närheten.

Men här ser väl trevligt ut, utbrast Gourmand när de kom till Hjördis – överdrivet positivt för att få Gourmé på bättre humör.

Nåja, men bara om vi får ett bra bord, muttrade Gourmé.

Utan att till en början känna sig överdrivet välkomna slog de sig ändå ner på restaurangens spatiöst tilltagna utomhusdel och konstaterade nöjt att infravärmen redan dragits igång.

Och när menyn landade på bordet skvallrade den om att de troligen gjort ett lyckosamt byte.

Stuvade kantareller på smörstekt bröd med bondbönor och krasse (98 kronor) är inledningsvis inget annat än en sensation och Gourmé är redan klubbad och kan bara säja: oj, oj, oj, nu har hösten gjort en fulländad entré.

Förrätterna är alla unikt serverade på passande underlag. Den smakrika oxtartaren med kapris, persilja och senapsört med lökmajonnäs (118 kronor) på svart skiffersten, de utsökta Ibericocharkuterierna (110 kronor) på vacker planka och den grillade bläckfisken med sjökorall och melon (98 kronor) i en vacker djup vit tallrik.

Men den rökiga grillsmaken var möjligen en aning tilltagen ändå, konstaterar Gourmand.

Vartefter skymningen faller och bemötandet från personalen blir alltmer uppsluppet blir de båda vännerna snart på ett strålande humör och gör en highfive over bordet över det lyckade bytet.

Detta till glädje för sällskapet intill bestående av ammande spädbarn, förskolebarn med paddor i knät och en något surmulen men ändå nöjd tonåring med föräldrar och morfar på plats.

Det här verkar vara ett ställe där alla åldrar hittar hem, konstaterar Gourmand med en lycklig tår i ögonvrån.

Med den fantastiska inledningen i bagaget tänker sig Gourmé att detta blir ett långt triumftåg, och de grillade tonfisknoisetterna på en långsmal alpkedja av olika slags bönor, inkokt fänkål, kryddigt rostade nötter och havsalger (199 kronor) är helt enkelt formidabel. Liksom de voluminösa grillade kalvracksen (259 kronor) som möjligen saknar lite saftighet inemot benet.

Den klassiska högrevsburgaren med bacon och cheddar (175 kronor) med habila tillbehör som kaprismajo och husets egna pommes håller också högsta kvalitet.

De båda vännerna överhör dock bordsgrannarnas funderingar inför den risotto med citron och Karl Johansvamp som de just fått in och vars konsistens inte riktigt förefaller tilltalande.

– Risotto är ju svårt, konsistensen är viktig, konstaterar Gourmé.

Redan nöjda, men ändå lite sötsugna, tar de båda vännerna sig an dessertmenyn och fastnar för krusbärskräm med ingefärssorbet (95 kronor) med kanel och mandelbiskvier.

Crème brülée (89 kronor) är generös med sitt knäckiga täcke och Gourmé blir alldeles lycklig över att föräras det extra tillbehöret havtornsjuicecrème som extra tribut.

Och han viskar, smått förälskad, i Gourmands öra:

– Kan vi inte gå hit i morgon igen?

Fakta
Fakta

Namn:

Fakta

Hjördis

Adress:

Fakta

Kök: Skandinaviskt

Miljö: På den lilla avbalkningen mot Åsögatan bör man vänta in hösten, om någonstans. Infravärmen förlänger kvällarna.

Vegetariskt: Alternativ finns för de flesta rätter.

Pris: Varmrätter 175-259 kronor.