ANNONS

En midsommarnattsdröm i Svedmyra

Folkpark
Kerstin Rehnmans mamma i blommig klänning spanar på mannen i mörk kostym och keps.
Lägg märke till flickan i blommig klänning som står och fnittrar med sina väninnor. Och mannen i mörk kostym och keps som står med ryggen vänd mot henne.
Bakom den här bilden från midsommarfirandet vid Svedmyra dansbana 1929 finns en vacker kärlekshistoria.

ANNONS

Svedmyra dansbana, midsommarafton 1929. Några unga kvinnor är fnittriga och verkar titta på någon. En av dem, en flicka i mönstrad klänning, ser ut att spana på en ung man i förgrunden. Han står med ryggen mot henne, klädd i mörk kostym och ljus keps.

Den unga kvinnan heter Astrid Magnusson och hon är 18 år på bilden.

Enskedebon Kerstin Rehnman var på en vandring med hembygdsföreningen vid den gamla dansbanan när hon fick se bilden första gången.

– Jag såg med en gång att det var mamma! Jag kände igen klänningen och frisyren, berättar Kerstin Rehnman.

Det var troligtvis den kvällen som de träffades.

Kerstin Rehnman

När hon sedan tittade med förstoringsglas upptäckte hon också sin pappa på bilden.

– Jag såg honom inte först, men sedan såg jag att det var honom som hon tittade på. Det var troligtvis den kvällen som de träffades, säger Kerstin Rehnman.

Blev ett par sommaren 1929

Hennes mamma hade berättat att de träffades på Svedmyra dansbana sommaren 1929. Men hon visste inte att det var på midsommaraftonen som de fick upp ögonen för varandra.

– Pappa bodde på Margaretavägen i Gamla Enskede, så för honom var det naturligt att gå genom skogen till festplatsen. Mamma bodde på Södermannagatan på Södermalm, men de hade en kolonistuga i Svedmyra där de bodde hela somrarna.

ANNONS

Astrid Magnusson och Erik Larsson blev ett par den sommaren, men det dröjde ända till 1937 innan de gifte sig.

– Det berodde ju på ekonomin, naturligtvis. Och pappa var tävlingscyklist och ville satsa på det. Han blev svensk mästare 1934 och sedan lade han av. De byggde ett hus på Svampvägen som de flyttade in i när de gift sig.

På samma gata bor Kerstin idag.