Välj ditt område
Expansiva Norra Djurgårdsstaden kommer att dra till sig många barnfamiljer de kommande åren, enligt Secos befolkningsprognos.
Expansiva Norra Djurgårdsstaden kommer att dra till sig många barnfamiljer de kommande åren, enligt Secos befolkningsprognos.

En miljon invånare i staden – om fyra år

Nyheter Under de närmsta tio åren kommer befolkningen i Stockholms stad att öka med nästan 157 000 personer. Men redan 2020 ska vi ha passerat en miljon.

I slutet av förra året hade Stockholms stad 923 516 invånare, om tio år väntas vi vara över en miljon, detta enligt en ny prognos från Sweco.

Den huvudsakliga orsaken till befolkningsökningen stavas högt barnafödande – det vill säga att fler barn föds än vad det är invånare som dör. Något som beror på att antalet kvinnor i barnafödande åldrar blir fler under det kommande decenniet.

En annan bidragande faktor är det så kallade flyttnettot. Det vill säga att fler människor väntas flytta hit, än vad som flyttar härifrån.

På stadsdelsnivå kommer barn i åldern ett till fem år framförallt att öka på de platser som har mycket nybyggnation, såsom Hägersten-Liljeholmen, Enskede-Årsta-Vantör, Bromma och Östermalm. På Södermalm och Kungsholmen kommer antalet barn i stället att minska.

En separat prognos har även gjorts för flyktingar, dels de som söker asyl och dels de som fått uppehållstillstånd, så kallade kommunmottagna.

Migrationsverket räknar med att antalet asylsökande kommer att ligga på totalt 14 600 personer under de kommande fem åren, längre prognoser än så görs inte för asylsökande.

För kommunmottagna räknar man med att knappt 25 000 kommer till staden under samma period, därefter tror man att antalet kommer att ligga på mellan 1 700 och 2 500 personer per år.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Amrita fick rasistisk lapp i brevlådan

Sjukvård

Hundratals marscherar mot BB-kaoset

Trafik

Långa köer på E4/E20 södergående i Hallunda

Blåljuskollen Haninge, torsdag
Morgonkollen

Man knivskars svårt – fick lungan punkterad

Nyheter

Här är kommunen som hyllas av Cykelfrämjandet

Dykare; Dykning; Instagram; Vändpunkt i livet; Patrik Jonson; Resarö; Vaxholm; Undervattensfotografering; Undervattensfoto
Livsstil

Patrik satsade på djupet efter vännens död