En nostalgitripp i Kransen

Författaren Kjell Johansson har sett Midsommarkransen förvandlas från fattigt arbetarkvarter, med trångboddhet och misär, till ett trendigt medelklassområde.
Författaren Kjell Johansson har sett Midsommarkransen förvandlas från fattigt arbetarkvarter, med trångboddhet och misär, till ett trendigt medelklassområde.
Författaren Kjell Johansson växte upp bland ­fyllon, elaka kärringar och satungar.

Men där fanns också solidaritet, medkänsla och stolthet. Än i dag är han trogen sitt Midsommarkransen där han lekte och slogs som liten batting.

Fyllgubbarna kallades ”katolikerna” eftersom deras ögon gick i kors. Den kvinnliga fägringen stod ”Vackra Klara” för, och systrarna Lilly och Laila var så lika att de båda gick under namnet ”Kransens Ros”.

Det är ett på samma gång sorgligt och lustigt persongalleri av dåtidens original, som på 1940- och 1950-talet bodde i Midsommarkransen, som författaren Kjell Johansson tecknar i sin senaste bok ”Mammas gata” som egentligen hette Gamla gatan.

Boken är förstås en genuin nostalgitripp för alla som någon gång bott i Kransen, men den tjänar också som ett tidsdokument över en tid då människor fick kämpa för att få det att gå runt. Då överdåd enbart var förunnat överklassen.

– Det var tufft att växa upp i Kransen, men det fanns också en stolthet i att vara arbetare och en solidaritet mellan människor som man kan sakna i dag, säger Kjell Johansson, som fått se orten förvandlas från trångboddhet, fattigdom och misär till en trendig närförort dit den välmående medel­klassen söker sig.

När författaren var ung var Kransen en av Stockholms barn­tätaste stadsdelar med flera barnrikehus.

– Vi ungar var jäkligt elaka mot varandra. Det var inte nådigt för dem som hade glasögon eller råkade vara rödhåriga, säger Kjell som själv inte var sen att ta till ­nävarna om det behövdes för att försvara kvarterets heder.

– Tack och lov tror jag att den elakhet som fanns då bland oss ungar inte finns på samma sätt i dag.

Fakta

Aktuell med Mammas gata

Namn: Kjell Johansson.

Ålder: 72 år.

Bor: Midsommarkransen.

Familj: Fru, tre barn och sex barnbarn.

Gör: Författare.

Aktuell: Med boken ”Mammas gata” (Weyler förlag).

Övrigt: Har skrivit en mängd böcker, bland andra ”Huset vid Flon”, ”Sjön utan namn” och ”Gogols ansikte”.