En oas för Sibiriens gourméer

I 37 år har Albert och hans son Michel Santoro erbjudit delikatesser från all världens hörn, även om det mesta härstammat från Medelhavsregionen.  Det vimlar av delikatesser på hylorna i den lilla butiken.
I 37 år har Albert och hans son Michel Santoro erbjudit delikatesser från all världens hörn, även om det mesta härstammat från Medelhavsregionen. Det vimlar av delikatesser på hylorna i den lilla butiken.
Chez Albert är en Medelhavsoas mitt i Sibirien. Mattrender har kommit och gått – men den lilla kvartersbutiken har bestått.

– Folk borde ställa högre krav på mat, säger Michel Santoro.

”JÄTTEDYRA. Men prisvärda” står det på en handskriven skylt framför burkar med filéade tomater.

– Vi väljer bara varor av bra kvalitet, säger Albert Santoro som driver butiken Chez Albert tillsammans med sin fru Carola och sonen Michel.

Albert berättar att han vägrar sälja holländska tomater. Han tar in tomater när det är säsong och de ska ha mognat i solen. Samma omsorg har familjen när de väljer alla sina varor.

Albert Santoro är den halvitalienske fransmannen som kom till Sverige på semester i sin ungdom. När bilen gick sönder blev han kvar längre, träffade Carola och sedan dess har han stannat kvar. Paret tog över butiken på Roslagsgatan 1975 och har drivit den sedan dess.

En del kunder har följt dem hela vägen.

– De var med när de var riktiga småttingar och satt här på trappan. Nu kommer de tillbaka med sina egna barn, säger Albert Santoro.

Butiken är vad man brukar kalla en riktig kvartersbutik. En del får handla på kredit och familjen Santoro har koll på kvarterets barn när de går hem från skolan.

Men inriktningen har ändrats litegrann genom åren.

– När vi öppnade var vi den första utländska butiken i Stockholm, säger Albert.

På den tiden var det många invandrare från Italien och Spanien, och många politiska flyktingar från Chile.

– De ville ha sin mat. Det låter kanske löjligt, men det gick knappt att få tag i pasta då. Så vi hade olika sorters pasta. Och vi importerade mat från Chile, Uruguay och Argentina.

På 1980-talet kunde det finnas komage i butiken.

Det där har ändrats en del. Numera plockar de russinen ur kakan – det bästa från olika länders kök.

– Våra kunder som har handlat här länge vet vad de vill ha, köper lite allt möjligt och bryr sig inte om vilka länder det kommer ifrån. Andra kanske reser långt för en speciell vara som inte finns någon annanstans, säger Michel Santoro.

Albert måste skynda iväg för att hämta barnbarnet på dagis. Michel tar över bakom disken. Han talar spanska med en kund medan han gör den dagliga lunchmackan till massören på andra sidan gatan.

I disken finns en del små pizzor, chilenska piroger och smörgåsar. I den inre delen står ett par bord.

Bakom disken ligger salami, skinkor och ostar. Men också butikens egna korvar.

Att mat är på modet och att det numera poppar upp exklusiva butiker som säljer korvar, delikatesser och annat påverkar inte Chez Albert i någon större utsträckning.

– Försäljningen har varken ökat eller minskat. Jag tycker ändå det är bra att det finns mycket bra mat. Det negativa är att om det kommer en bra produkt för den många dåliga med sig, säger Michel Santoro.

Han tar ett exempel; de sol- kyssta tomaterna.

– Nu har alla dem. Men på många ställen är det strunttomater och struntolja. Jag tycker att kunderna ska bli bättre på att kräva bra mat. Man ska fråga varifrån varorna kommer och vad de innehåller.

När vi öppnade var vi den första utländska butiken i Stockholm.Albert Santoro

Fakta

Fler delibutiker

Vasastans ost, St Eriksgatan 90.

A Tavola, Odengatan 33.

Kajsa Warg, St:Eriksplan 2.