ANNONS

En överlevare söker nytt hem Nio vanvårdade hundar avlivades

Tio hundar från samma uppfödare har omhändertagits av polisen.

Nio av dem var i så dåligt skick att de fick avlivas.

Den tionde är däremot redo för ett nytt hem.
ANNONS

Den unga amstafftiken viftar mjukt på svansen när hundvårdaren öppnar dörren till den box hon sitter i. Buffar försiktigt med nosen och följer glatt med när hon förstår att det är dags för en promenad.

Mycket har hänt sedan polisen för en tid sedan omhändertog henne. I rapporten står det att hunden verkade rädd för att någon skulle slå henne och att hon både bajsade och kissade stora mängder under transporten.

När polisen skulle rengöra bilen skämdes hon och kröp ihop med svansen mellan benen. Hennes strykrädda beteende ska dock ha minskat med tiden.

Anledningen till att hon blev omhändertagen var att anmälningar hade kommit in om att olika män hade setts sparka på henne ute på gatan.

– Hon är en av flera hundar från samma uppfödare i Farsta som har blivit omhändertagna, berättar Anna Frössling Matsson vid länsstyrelsen.

Hundarna har blivit omhändertagna i olika bostäder och vid olika tillfällen sedan förra sommaren och fram till september i år. Ägarförhållandena har ofta varit svåra att reda ut. Polisens brottsutredningar har löpt parallellt med länsstyrelsens arbete.

– Länsstyrelsen kan besluta om att flytta en hund om den far illa, även om det inte är utrett exakt vem det är som har utsatt den för vanvård. Vi på polisen måste däremot utreda vem som har gjort vad, berättar Jeanette Dahlblom vid polisen i söderort.

Minst två personer i Farsta är misstänkta för brott mot djurskyddslagen, och Jeanette Dahlblom hoppas att utredningarna snart ska vara färdiga.

– Sedan återstår att se om de leder till åtal och fällande dom eller inte, säger hon.

ANNONS

Länsstyrelsen har beslutat att den omhändertagna tikens ägare inte ska återfå vårdnaden om henne eftersom han inte kunnat garantera hennes säkerhet. Ett beslut som inte har överklagats. Eftersom tiken successivt har börjat må bättre anser de personer som har tagit hand om henne att hon snart ska vara redo att placeras i ett riktigt hem.

Lokaltidningen Mitt berättade tidigare i höst om några av omhändertagandena. Då fanns hopp om att hundarna skulle klara sig, men så blev det inte.

Nio hundar som härstammar från samma uppfödare har avlivats. Ett par av dem visade aggressivt beteende mot andra hundar, medan en majoritet av dem fick avlivas på grund av kraftiga hudproblem.

– Jag kan inte uttala mig om just de hundarna, men generellt är just hudproblem och allergier ett stort problem bland amstaff. Och avlar man slarvigt på dem blir problemet ännu större, säger Helene Friberg vid Hundstallet i Bromma.

Den hudsjukdom som är vanligast är en typ av kvalster som gör att djuret förlorar sin päls. Har hunden dessutom allergier slår ofta medicineringen mot den ena åkomman ut den andra. Följden blir en våldsam klåda som gör att djuret river sig själv blodig.

– Det är bland annat därför man ska vara noga med att kolla upp den uppfödare man handlar sin hund av. Här har köparen ett stort ansvar, menar Helene Friberg.

De senaste två åren har det varit en märkbar ökning av just amstaff på Hundstallet, som tar emot en stor del av polisens omhändertagna hundar i Stockholm. Bland 60 omhändertagna djur brukar mer än hälften vara just amstaff.

– Tidigare var det ofta schäfrarna som dominerade, men de är inte alls lika vanliga här längre, säger Helene Friberg.

Tiken var mycket skygg och nervös när hon omhändertogs. Men efter ett par månader på Hundstallet mår hon mycket bättre.

Enligt polisen är det inte alltid lätt att hitta nya hem till omhändertagna hundar. Dels ställs stora krav på de nya ägarna dels är det inte alltid som hundarna väcker någons intresse.

Enligt polisen är det inte alltid lätt att hitta nya hem till omhändertagna hundar. Dels ställs stora krav på de nya ägarna dels är det inte alltid som hundarna väcker någons intresse.

Foto: Linn Lokadotter Bodell