En racertant med veteranbil

Vad passar bättre en ljummen sommarkväll än att finköra det finaste man har. 62-åriga Anna Beccau har en jämngammal MG TD – nyligen kom hon trea i veteranbilsrallyt Gärdesloppet.

– Jag har haft mitt bilintresse sedan jag var fem år, säger hon.

3 942 mil och 62 år på nacken.

För två år sedan fick Anna Beccau från Jordbro ärva sin fars MG TD som är jämngammal med Anna och länge stått i garaget.

– Jag skickade den till England för en genomgång, berättar hon.

Efter att ha inspekterats på andra sidan Atlanten plockade hon upp den i Limhamn.

– Vad jag inte visste då var att det finns en person som bor i Haninge som kan renovera den. Så dit går jag nu för mindre saker.

Unikt för TD modellen är att den är vänsterstyrd i stället för högerstyrd.

– Det gör den mer värdefull, förklarar Anna Beccau.

62-åriga Anna har haft sitt bilintresse sedan hon var fem år gammal. Som sex-åring körde hon ner sin fars T-Ford i bäcken. Och genom åren har det mesta kretsat kring bilar, bilar och åter bilar.

– Brorsan körde rally och farsan var bilhandlare. Bilar var det enda som vi pratade om hemma i familjen. Jag kan allt om gamla bilar och dess motorer, säger hon.

I början av juni var Anna Beccau med och körde veteranbilsrallyt Gärdesloppet för andra året i rad.

I år kom hon trea.

Många av deltagarna passade då även på att spana in Annas bil.

– Den är ju väldigt vacker, säger hon.

För två år sedan fick Anna Beccau ärva sin fars MG TD som stått länge hemma i garaget. Ett riktigt praktexemplar som hon stolt visar upp.Foto: Pekka Pekköö

Fakta

Det här är MG TD

1936–1955 började den brittiska biltillverkaren MG tillverka MG T-Type Midget som är en serie sportbilar.

Mellan 1949–1953 tillverkades TD-modellen som på många sätt var en ny bil där man placerat kaross och motor från företrädaren i chassit från sedanmodellen MG Y-Type.

Karrossen hade breddats för att bli rymligare. Stötfångare blev standardutrustning, liksom tallriksfälgar. Modellen producerades i 29 664 exemplar.

Källa: Wikipedia.org