ANNONS

En resa i tiden mot mobbning

En resa genom forntiden har barnen i årskurs 3 i Runan varit med om.
En resa genom forntiden har barnen i årskurs 3 i Runan varit med om.
Förra onsdagen reste barnen i årskurs 3 i skolan Runan genom tiden.

En resa som gick från nutid till forntid och som lärde dem att man inte ska mobba någon eftersom alla är lika värdefulla.
ANNONS

Nils är klassens plugghäst och mobbad. När klassen är på en resa till ett gravfält får han inte vara med de andra barnen och sätter sig på en stubbe där han hittar ett silvermynt.

Det är upptakten till en dans- och teaterföreställning som tog barnen i årskurs 3 i skolan Runan i Sollentuna på en resa genom tiden – närmare bestämt till järnåldern, bronsåldern och istiden.

Tre klasskamrater till Nils blir nyfikna på myntet och tillsammans börjar de fyra leta efter fler fynd. I en träkista hittar de en stenyxa, ett bronshalsband och ett bärnstenshalsband.

När de sätter ihop de fyra fynden och säger: ”En för alla, alla för en”, färdas de plötsligt bakåt i tiden och hamnar i järnåldern.

– Teater- och dansföreställningen har fått med alla i de två klasserna. Från början ville en del inte vara med. En del var för blyga, en del tyckte att det var töntigt. Men nu är alla 53 elever med, säger Pia Wikman, som är lärare på skolan och en av drivkrafterna bakom föreställningen.

53 elever på en scen skulle kunna bli kaos.

På generalrepetitionen dagen innan föreställningen lyssnar dock alla barnen på dramapedagogen Tomas Granehag och Errol Dobreva, hip-hopdansare, som tillsammans med barnen har utformat föreställningen.

– Idén med tidsresan kommer från barnen själva, säger Tomas Granehag.

Med pengar från Kulturrådet har skolan Runan kunnat sätta upp en proffsig föreställning.

ANNONS

Det syns tydligt att barnen har lagt ned mycket träning och engagemang.

Dansstegen är komplicerade. Känslostämningarna i rörelserna är tydliga och visar de olika tidsepokerna och de komplikationer tidsresenärerna stöter på genom resans gång.

Tillsammans lyckas de till slut ta sig tillbaka till 2012 och Nils blir lite av en hjälte.

Under resan inser nämligen klasskamraterna att det är bra att människor är olika – att en plugghäst kan vara bra att ha i sin närhet när man inte kan svaren på saker och ting.