En resa till en helt annan verklighet

”Du är väl tacksam över att få komma till Sverige? Den frågan får man höra en miljard gånger av folk jag inte ens känner. Det behöver jag inte vara. Att jag sedan är det är en annan sak, men jag tycker inte om när folk säger till mig att jag ska vara det”, säger Kristin Amparo.
”Du är väl tacksam över att få komma till Sverige? Den frågan får man höra en miljard gånger av folk jag inte ens känner. Det behöver jag inte vara. Att jag sedan är det är en annan sak, men jag tycker inte om när folk säger till mig att jag ska vara det”, säger Kristin Amparo.
Kristin Amparo.
Kristin Amparo.
Medverkan i tv-programmet ”En resa för livet” var både upprivande och hoppingivande. Under Kristin Amparos resa till Sydafrika med SOS barnbyar besökte hon bland annat soptippen Sondela.

– När jag växte upp på Lidingö var det 40 000 personer som bodde där. Lika många som bor på den där soptippen.

Stanken från soporna var fruktansvärd och den svarta gasen från gummit som de eldade på tippen var giftig. Marken var täckt av elektriska sladdar och krossat glas. Där gick de flesta människorna utan skor. Över hälften av dem var barn. En verklighet långt ifrån tryggheten på Lidingö.

– Skulle de byta med varandra för en dag skulle 20 000 Lidingöbor dö. De skulle inte klara ett dygn.

– Jag blev arg och frustrerad över att barnen som föds där, måste bo, jobba och dö där.

Kristins mål var att hennes medverkan i tv-programmet skulle bidra till att folk sätter in pengar till välgörenhet.

– Jag upplevde mig själv som en vidrig person, som kom dit på studiebesök och mådde fysiskt och psykiskt illa. Men det var det värt då det i slutändan skulle rädda barn från soptippen.

Men hon såg också vackra saker, som ett kärlekspar och en man som gjorde sig fin framför en spegelskärva.

Kristin tror att det skule blivit betydligt tyngre att göra resan om hon inte gjort upp med sitt eget förflutna. Som nyfödd i Colombia hamnade Kristin på ett barnhem, innan hon blev bortadopterad och hämtades av mamma Ingalill. I kedjehuset på Lidingö väntade pappa Rolf med storebrodern Martin.

– Folk säger ”vad bra att du bara var fem månader”. Jag är övertygad om att kroppen minns separationen från min biologiska mor.

Då Kristin var elva gick hennes pappa Rolf bort i cancer och Kristin gick igenom ännu en svår separation.

Senare tog Kristins musikkarriär fart, hon åkte på turné med Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros. Samtidigt kände hon att musiken hon komponerade blev allt mörkare.

– Det var på liv och död. Jag var så ledsen. Varför blev jag lämnad? Jag tog adoptionen personligt och undrade om jag ens var värd något.

När Kristin var 23 gjorde hon en resa tillbaka till Colombia. I en tidningsartikel om adoptioner hade hennes biologiska mamma fått syn på en bild av Kristin – som var en kopia av henne själv – och på så sätt fick de kontakt.

Innan mötet hade Kristin många tankar om sin biologiska mamma. Vem var hon? Vad ville hon? Tänk om hon bara ville ha pengar?

– När jag väl träffade henne slogs jag av hennes tydlighet. Det var skönt, jag är också rak.

Zoraida tackade Ingalill, som tagit hand om Kristin. Ingalill tackade för att hon hade fått göra det. En befrielse för Kristin.

Varför adopterade din mamma bort dig?

– Hon hade bara inte råd och ville att jag skulle få det bättre. Hon ville inte lämna mig. Det är henne största sorg. Men hon gjorde det och början av vår relation blev som den blev. Nu fortsätter den och jag ser fram emot att göra det bästa av den.

När Kristin föddes sålde Zoraida nagellack på en marknad. Pappan lämnade henne när hon blev gravid och en äldre bror togs omhand av mormor. När Kristin träffade henne var hon fostermamma åt sju barn.

Efter mötet försvann känslan av att vara ett offer .

– Vi är jättelika, men hon har haft det tufft. Mitt liv har varit lätt, om man jämför. Det ger mig styrka att tänka på att om Zoraida klarar sitt liv på det sätt hon gör, så klarar jag vad som helst.

Fakta

Har medverkat i Melodifestivalen

Namn: Kristin Amparo Viktoria Sundberg.

Ålder: 32 år

Bor: Lägenhet i Bagarmossen, uppväxt på Lidingö.

Familj: Två mammor, två bröder, en syster.

Yrke: Artist, låtskrivare, skivbolagsdirektör. Medverkat i X Factor 2012, Melodifestivalen 2015. Fick en monsterhit med låten ”Din soldat” 2014.

Aktuell: I SOS Barnbyars tv-program ”En resa för livet” som sänds på måndagar kl. 21.00 på TV4 och finns på TV4 play. I programmet som sänds den 22 februari släpps Kristins låt.