ANNONS

En skål för 100-årsklubben

Järfällaborna blir allt ­äldre och piggare. Aldrig har så många personer över 100 år bott i kommunen som nu. Och ännu fler är på gång – Karin Reuter är en av dem.
ANNONS

När statistiska centralbyrån (SCB) gjorde sin senaste folkräkning den 1 november 2014 bodde det hela tolv personer över 100 år i Järfälla. I år står ytterligare fem personer på tur att passera den magiska gränsen.

En av dem är Karin Reuter. Den 1 oktober 2015 var det exakt 100 år sedan hon föddes i en liten etta i Solna.

– Jag har grubblat mycket på hur jag blivit så gammal, men jag vet inte. Jag har levt som vanligt. Jag började jobba när jag var 14 år och har kanske tagit mig en liten snaps på söndagar, säger hon.

Hon berättar om barndomen med fyra äldre bröder som hon utmanade på skidor. Hur hon vann respekt genom att kasta sig utför backhoppningsbacken i Fiskar­torpet på Norra Djurgården och fjällvandrade ensam i Norge.

– Det har hänt så mycket kul så du kan skriva en hel bok, säger hon.

Sedan något år tillbaka bor hon på Björkens äldreboende i Viksjö. Hon har förlorat båda sina barn och sin man men har ett barnbarn och ett barnbarnsbarn som brukar hälsa på.

100-årsdagen i oktober har hon redan börjat planera för.

– Jag hoppas verkligen att det blir en stor fest. Min familj har ofta firat på Waldemarsudde så jag skulle väldigt gärna vilja fira där.

När vi sitter och pratar kommer Björkens personal och bjuder på kaffe och chokladkaka.

ANNONS

– Här har man det bra. Jag har levt så länge. Mycket tid slarvar man bara bort. Men jag tycker att jag startade bra när jag var ute och vandrade i tonåren.

Hur gammal vill du bli?

– En sådan fråga kan man inte vara på. Så länge man är frisk går det bra. Just nu med kaffe och er så är det toppen, då kan man hålla på länge. Men klart det är jobbigt. Man hoppar inte upp så lätt längre.

Var det bättre förr?

– Nej, det tycker jag absolut inte. Det är så mycket som är bättre nu. Till exempel diskmaskinen är ju strålande. Jag kommer ihåg söndagsdiskarna när alla mina bröder var hemma och åt. De kunde bli väldigt stora, säger Karin Reuter.

Enligt SCB:s befolkningsstatistik fick Järfälla sin första hundraåring 1975. Under 80-talet var det ont om hundraåringar men så i mitten av 90-talet kom de tillbaka och har sedan dess blivit allt fler.

Sjukgymnasten Elisabeth Helgöstam har jobbat med kommunens äldre i över 20 år och märker skillnaden.

– Nu gör jag hembesök hos alla 80-åringar för att berätta vad kommunen kan erbjuda dem och min spontana reaktion är att de är väldigt aktiva både fysiskt och socialt.

Vad är ditt tips till dem som vill leva länge?

– Röra på sig, hitta sociala gemenskaper och ha roligt tillsammans med andra. Sedan ska man inte vara rädd för att be om hjälp. Kommunen har till exempel en fixartjänst som är gratis för alla över 70 år. Om man ska byta lampa är det bättre att ringa än att försöka själv och kanske ramla ner från en stol, säger Elisabeth Helgöstam.

Karin Reuter kan bli Järfällas nästa 100-åring. Här höjer hon glaset för Järfällas alla hundraåringar.

Fakta

Det hände 1915 – året Karin föddes

Första världskriget går in på sitt andra år och livsmedelspriserna stiger kraftigt i Sverige.

Läkare slår larm om de svenska kaffesurrogaten; dadelkärnor, sågspån och träbitar har hittats i dem.

Det första telefonsamtalet tvärs över USA rings av telefonens uppfinnare Alexander Graham Bell.

NK invigs på Hamngatan. Varuhuset har 1 500 anställda och får senare Sveriges första rulltrappa.

Kändisar som föds detta år var Billie Holiday, Sickan Carlsson, Ingrid Bergman, prinsessan Lillian, Frank Sinatra och Edith Piaf.