Hisnande trassel på Tibble

Aino Ihanainen och Mikael Kristiansen i Knitting peace.
Aino Ihanainen och Mikael Kristiansen i Knitting peace.
Några valde Madonna på Tele2 Arena andra ville helrre se Cirkus Cirkör på Tibble teater. Det var fullspäckat i helgen när "Knitting peace" spelades i Täby.

Det är dagen efter massakern i Paris. Minst 129 personer har mist livet och ingen lämnas oberörd. Eftersom en av Cirkus Cirkörs medlemmar kommer från Paris avslutas deras föreställningen med en tyst minut denna dag

Och vi var nog många som fann tröst i att sitta så, nära tillsammans, och bara få ta emot all kreativitet, förbluffande balans och vighet under den två timmar långa föreställningen. Fängslas och glömma lite.

Temat var garn och allt man kan tänkas att göra med det. Sticka med armarna, klättra i, gömma sig bakom, gå balansgång på och sticka in fyra personer i. Till exempel.

Allt garn är gråvitt med plötsliga inslag av rött. Som blod. Som Paris-massakern.

Musiken är gjord och framförs av Samuel ”Looptok” Andersson som följer allt som händer uppe från sin lilla hylla i fonden. Hans röst och fiol följer exakt cirkusens krumbukter samtidigt som den sticker ut.

– Det här är en visuell totalkonstupplevelse, konstaterar kommunens hänförda kultursekreterare för barn och unga, Susanne Olsson, efter föreställningen.

Dagen innan fick gymnasie- och högstadielever se ”Knitting peace”, tillsammans med några av Täbys nyanlända flyktingar.

Fakta

Cirkus Cirkör

– Startade 1995 med målet att etablera nycirkuskonsten i Sverige.

– Fyller 20 år i år.

– Turnerar i Sverige och världen, arrangerar kurser och pedagogiska program för unga med eller utan funktionsnedsättning och för äldre, gymnasieprogram i nycirkus samt events för företag och organisationer.

– Driver också Cirkör LAB, en utvecklingsmiljö för artister och kreatörer från hela världen.