En stolt Nintendo-nörd

Stanislav Izotov i soffan med sin enorma Yoshi-figur som han fraktat hem från Japan.
Stanislav Izotov i soffan med sin enorma Yoshi-figur som han fraktat hem från Japan.
De säregna figurerna och den tecknade grafiken fick honom att fastna direkt. Stanislav Izotov har varit helt såld på Nintendo i 18 år.

Under hösten arrangerar Tekniska museet i Stockholm Nördcafé. Förra onsdagen var det Stanislav Izotovs tur att föreläsa. Och efter föreläsningen fick Skogåsbon en plats på museets prestigefyllda nördvägg.

– Jag tror att de ville att jag skulle föreläsa hos dem på grund av mitt brinnande intresse. När Nintendo släppte sin konsol Wii köade jag och en kompis utanför Webbhallen på Sveavägen en vecka innan släppet, säger Stanislav Izotov.

Hans intresse för Nintendo föddes 1997 när spelföretaget släppte sin i dag kultförklarade tv-spelkonsol Nintendo 64.

– Jag minns det som i går när den släpptes. Jag hade tjatat på min mamma att köpa den åt mig i veckor, säger Stanislav Izotov.

Genom åren har hans intresse bara vuxit och i dag äger han omkring 1 000 spel från Nintendo. Han har som personligt mål att spela igenom alla spel som släppts av dem. De senaste åren har Stanislav Izotov arrangerat spelträffar för ungdomar i Göteborgstrakten.

– Tv-spel är en social grej för mig. Ibland har vi Nintendo DS-träffar och spelar tillsammans.

En stor del av Nintendo-intresset är också köandet till nya produkter. Enligt Stanislav Izotov är det ett jättebra sätt att träffa likasinnade personer.

– När jag köade till Wii när det släpptes var vi tillslut 100 personer i kön. Det var helt fantastiskt, säger han.

Tekniska museet har arrangerat nördcafé sedan 2008 och har sedan dess bjudit in en lång rad personer som fått föreläsa om sina specialintressen. Tidigare föreläsare har pratat om allt från stickning och stumfilm till lajv och fandom.

– Jag berättade om när jag köade till ett nytt Nintendosläpp när jag plötsligt fick väldigt ont i magen. Det visade sig att jag behövde operera bort min blindtarm. Jag akutopererades på kvällen och dagen efter var jag tillbaka i kön. Det är ett väldigt brinnande intresse, säger Stanislav Izotov.

Fakta

Nintendo

Nintendo är ett japanskt spelbolag som grundades 1889, då som ett kortbolag.

Genom åren har företaget släppt ett flertal tv-spels konsoler som Nintendo 8-bit, Supernintendo och Nintendo Wii.

Bland spelbolagets mest kända karaktärer finns Super Mario, Yoshi, Link och Donkey Kong.