En timme för miljön på jorden

På lördag är det dags att släcka lamporna för den som vill delta i manifestationen Earth Hour.

För den som inte vill sitta inne då finns en hel del jippon i Sjödalsparken.

Fenomenet Earth Hour är världsomspännande. Huddinge gör gemensam sak med delar av USA och 134 andra länder och släcker ner all belysning under en timme.

Nytt i Huddinge är bland annat att kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak Nordqvist (M) tillsammans med några andra politiker från Huddinge valt att gå ut via Youtube för att tala om den mörka timmen.

– På det sättet kan vi visa upp Huddinges engagemang i det här andra, det är ett sätt att visa upp vårt deltagande, säger han.

Det är fjärde gången som kommunen deltar i evenemanget. I år ska kommunstyrelsens ordförande hålla ett tal i Sjödalsparken vid inledningen till Earth Hour.

Tidigare år har han som många andra nöjt sig med att stanna hemma eller gå på promenad.

– Det är en kul grej, man kan passa på att mysa hemma, tända lite ljus och bara umgås. Man kan också gå ut på en promenad med målet att försöka se en nedsläckt stad, säger Daniel Dronjak Nordqvist (M).

Oppositionsrådet Marica Lindblad (MP) tycker att Earth Hour är en given tid för umgänge och eftertanke.

– Så klart ska man umgås med familjen och ta tillvara på tiden. Man kan också reflektera över hur mycket onödig belysning eller el som används och energi som går till spillo, säger hon.

Earth Hour inträffar lördagen den 31 mars mellan klockan 20.30 och 21.30. Under den timmen kan den som väljer att gå till Sjödalsparken titta på eldföreställning, jonglörer eller prata med klimatrådgivare.

I år ska man också släcka ned gatubelysningen i centrala Huddinge.

Fakta

Earth hour

Global manifestation för klimatet som startades 2007 i Australien av Världsnaturfonden.

Inträffar lördag den 31 mars mellan klockan 20.30 och 21.30.

Genomfördes i 135 länder i fjol.