ANNONS

En våg av grova brott i Axelsberg

axelsbergs centrum
På kort tid har rån, inbrott och skadegörelse drabbat lilla Axelsberg. I onsdags ordnade en Axelsbergsbo ett möte om situationen.
Tidigare så lugna Axelsberg har på kort tid drabbats av flera grova brott.

En 79-åring skadades svårt då han mitt på dagen blev rånad på sin bil – och sedan släpades efter den.

Kort därefter blev en butiksägare, som sov i sin butik, väckt av att ett fordon försökte backa in.
ANNONS

Klockan närmade sig halv tre på natten förra onsdagen. Butiksägaren George, som precis hade haft två inbrottsförsök, låg och sov i en soffa i butikslokalen. Han väntade på en låssmed som skulle komma nästa morgon och ville därför vara kvar.

– Plötsligt vaknade jag av en smäll. Var det en bomb? Först blev jag rädd, sedan blev jag förbannad, säger George, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen.

När han rusade mot entrén förstod han att en bil försökte backa sönder entrédörren. Det misslyckades, men George blev skadad i handen av krossat glas.

– Jag fick sys med sex sju stygn, säger han.

Bara några dagar tidigare utsattes en 79-årig man för ett grovt rån när han slängde skräp i återvinningsbehållarna i centrum. En knivbeväpnad man dök upp och tvingade till sig 79-åringens bil.

– Pappas jacka fastnade i bildörren och han släpades efter bilen. När jag hittade honom låg han i en blodpöl. Han hade flera brutna revben och inga tänder kvar i överkäken. Hur kan detta hända mitt bland folk, klockan halv elva en vacker dag? frågar sig hans son.

I fredags knivrånades apoteket på torget och flera andra företagare vittnar om att de har haft inbrott det senaste året.

– För två månader sedan bröt sig några in och fick med sig växel­kassan, berättar Susanna Veselinovic, som äger restaurang El Bocado.

Även Roo hemtjänst, som har sitt kontor i centrumet, har drabbats. Delägaren Roda Abdirahman ­säger att personalen blir orolig av att ständigt mötas av skadegörelse och krossat glas i porten. Vid ett tillfälle lyckades tjuvarna ta sig in och stjäla telefoner och datorer.

ANNONS

Mulu café och Axelsbergs senior­boende har också haft inbrott. Det framkom på ett möte som Axels­bergsbon Christer Walfén ordnade i förra veckan. Fastighetsägare, pensionärsföreningar, polisen och företrädare för hotelljouren och äldreboendet deltog.

Polisen misstänker att de senaste brotten begåtts av ligor från andra delar av Stockholm.

Många Axelsbergsbor vill att polisen ska vara mer närvarande. Men enligt polisen är Axelsberg – enligt statistiken – fortfarande en relativt lugn plats. Dessutom är resurserna begränsade och måste sättas in de där de behövs mest, i Skärholmen, Vårberg och Liljeholmen.

Vad polisen nu däremot kan genomföra är trygghetsvandringar tillsammans med andra aktörer.

Plötsligt vaknade jag av en smäll. Var det en bomb?George, butiksägare