En väska i framhjulet förändrade Jonas liv

Efter en cykelolycka för åtta år sedan vaknade Jonas Cederling upp utan minne och med en hjärnskada som förändrat hans liv. Nu berättar han om sitt livsöde i radio.

Det var väskan som fastnade i framhjulet. Sedan cyklade Jonas Cederling omkull utan hjälm. När han vaknade upp efter sju dygn i koma var armen förlamad, minnet borta och hörseln kraftigt nedsatt.

– Jag var som nyfödd men i en 33-årings kropp. Då visste jag inte vem jag var eller varifrån jag kom. Mitt liv började om från början.

Det har gått åtta år sedan olyckan inträffade. Armen kan han nu röra på och en del av minnet har kommit tillbaka. Men det visade sig att Jonas fått en hjärnblödning som lett till en permanent skada.

– Det är ett osynligt handikapp. Jag kan inte stänga av eller sortera vad som är viktigt att ta in. Därför blir det jobbigt med alla intryck.

Korttidsminnet har inte kommit tillbaka och därför måste allt antecknas. Han har fortfarande larm för att påminna om vila och sömn, annars kan det hända att Jonas glömmer att äta på flera dygn.

När Försäkringskassan skulle göra en utredning sju år efter olyckan behövde Jonas sätta ord på allt han gått igenom.

Det var i samband med det som idén föddes till att tala i radio. I morgon onsdag berättar han med egna ord om sitt liv i P1-programmet Tendens serie Svenska berättelser. Men genom funktionshindret har han också vunnit något. Med ett barns ögon kan han nu se världen utan att värdera den.

– Allt blir lika mycket värt, jag är inte lika kritiskt bedömande. Jag är mer närvarande i nuet och kan sitta stilla och bara vara nöjd med det jag ser, säger Jonas Cederling.

”Jag var som nyfödd men i en 33-årings kropp”, säger Jonas Cederling om uppvaknade efter sju dygns koma.

Fakta

Radioröst i P1

Namn: Jonas Cederling.

Ålder: 41 år.

Bor: Grödinge.

Familj: Fru och två barn, 2 och 4 år.

Yrke: Före detta ljudtekniker. Nu säljare av basförstärkare 10 timmar i veckan.

Aktuell: Talar i Tendens i P1 i morgon onsdag om cykelolyckan som förändrade hans liv.